ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавление

Амелия Гешева: Имам надежда, че пари за ЕСК ще има тази година

Обмислят да отворят заседанията на Управителния съвет на Фондацията

Манол Пейков: Пловдив 2019 е политически проект

Европейска столица на културата трябва да стане абсолютен държавен приоритет, подчерта Мариана Чолакова

Всеки в управителния съвет може да е член на определена партия. Кметът, който е председател на УС, е избран от населението на Пловдив. Важното е, че Управителния съвет работи. Така зам.-кметът по културата и зам.-председател на УС на Фондация „Пловдив 2019” отговори на въпрос на Под тепето дали проектът „Европейска столица на културата” се влияе от политически процеси. И уточни, че в случая може да се говори само за културна политика. Днес екипът на Фондацията и членовете на управителния съвет застанаха пред медиите, за да отчетат изминалата 2016г. и да щрихират плановете си за 2017-та.

Европейска столица на културата е политически проект. Това, че в Управителния съвет има политици, е плюс. Петима тук сме от гражданската квота, а общо трима са представителите на администрацията в УС. Трябва да работим заедно, няма друг начин. Балансът е деликатен и труден, допълни по повод въпроса ни издателят Манол Пейков, член на УС. Той подчерта, че формулата на органа е уникална и че членовете в него са там доброволно, заради каузата.

Под тепето попита още кога заседанията на Управителния съвет ще бъдат отворени. На този въпрос отговори друг от членовете на УС- Милена Чакандракова. Тя подчерта, че това вече се обсъжда вътре в съвета като отбеляза, че заседанията може и да са отегчителни за публиката, тъй като понякога продължават по шест часа.

Тема №1 днес, разбира се, бе държавното финансиране за проекта Европейска столица на културата. Амелия Гешева изрази надежда, че до пролетта на тази година пари ще има. Нито едно правителство – нито предното, нито сегашното, нито бъдещото, ще провали такъв голям проект, каза тя. Пловдив е в очакване на 6 милиона лева за съдържание от Министерството на финансите, с които трябва да започне реализирането на програмата от ЕСК. В първото шестмесечие от годината трябва да сме сключили договорите по избраните проекти и да започне същинската работа по реализирането им, обясни административният директор на Фондация „Пловдив 2019”. Трябва да се намери механизъм, за да дойдат държавните средства. Водят се активни преговори с Министерството на културата и за допълнителни средства за инфраструктурни проекти като Концертна зала и Кукления театър, допълни го зам.-кметът Гешева. Тя припомни, че плановете са до края на календарната година да бъдат направени първите инвестиции в Кино Космос, галерията на Дружеството на пловдивските художници, откритата сцена на мястото на Ядрото в Капана. Върви и проектиране за реставрация и основен ремонт на Баня Старинна, както и за сградата на Градска художествена галерия в полите на Стария град.

Необходими са средствата от липсващото на този етап държавно финансиране. Аз лично се притеснявам от това, че дебатът от културата се измества към парите. Този проект трябва да стане абсолютен държавен приоритет, подчерта Мариана Чолакова, член на УС на „Пловдив 2019”. Тя допълни, че има множество входирани писма от Фондацията по повод държавното финансиране в две министерства- културно и финансово. Европейска столица на културата няма да се провали. И всички подхвърляния в този смисъл се явяват опозиция на културата, каза още тя.  

Артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева подчерта, че дейността на 17-те души от оперативния екип на структурата ще става все по-видима. Европейска столица на културата е огромна академия и за хората, и за самия град. Инвестираме в развитие на капацитет. През над 20 обучения минаха членове на екипа през миналата година, каза Куюмджиева. Тя информира, че в момента върви оценката на входираните през декември проектни предложения, като паралелно с това се прави преоценка на програмата на база тях.

Един от фокусите в работата на Фондацията тази година ще е остров Адата. Водят се разговори с частните собственици на парчето земя в Марица, като намеренията на „Пловдив 2019” е да предложи на реститутите дългосрочен наем. Водят се и преговори с международни  артисти, които да променят средата на острова с инструментите на културата.  Ще се работи активно и по другите основни проекти, сред които Капана, Тютюневия град, Махала.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. ПЛОВДИВ 2019 НАПРЕД АМА С ДРУГ КМЕТ,ТОЯ СЕ ОСРА ТОТАЛНО,ТОТЕВ И КУЛТУРА СА ДВА ПРОТИВОПЛОЖНИ ПОЛЮСА,НЕ СЕ ВЪРЗВА НАРКОМАН И КУЛТУРА,РОКЕР И КУЛТУРА ,МЕТЪЛ И КУЛТУРА,ПОДАРЕНА ДИПЛОМА ЗА ИНЖ.И КУЛТУРА ,ДИПЛОМА 3,50 ОТ АВТОТО И КУЛТУРА,КЛЕПТОМАН И КУЛТУРА,ПИРОМАН И КУЛТУРА,ИМПЕРИАЛист И КУЛТУРА

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина