ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Само 250 клиенти на EVN са сменили доставчика на ток през изминалата година

Данните са за територията на цяла Югоизточна България

Либерализацията на пазара на електроенергия все още е тъмна Индия за битовите абонати

Таня Кънева

От влизането в сила на възможността и битовите абонати да избират доставчика си на електрическа енергия на свободния пазар, едва 252 домакинства клиенти на EVN са се възползвали. Данните са за територията на цяла Югоизточна България, която обслужва дружеството и обхващат периода от месец юни 2016-а до края на януари 2017-а година. Те  бяха съобщени в отговор на въпрос на Под тепето от  Петър Костадинов – Ръководител oтдел Комуникации на компанията.  Статистиката показва, че тези клиенти са една изключително нищожна част от общо 1,5 млн битови абонати на EVN в България.

Според  експерти на енергийната борса, битовите абонати първо не са запознати с тази възможност и второ процедурата по договаряне им се вида прекалено сложна. На трето място се изтъква закостенялата привързаност към доставчика монополист.

Неинформираността на хората за либерализацията на пазара в никакъв случай не може да бъде вменена на EVN обаче. Дружеството проведе мащабна информативна кампания за тази опция в рамките на два месеца преди отварянето на пазара.

Тези 252 битови абонати са обикновено хора, които има дребен бизнес, на домашния си адрес, показва профила им, според Костадинов.

Припомняме, че първата стъпка един клиент да излезе на пазара е да си намери търговец, т.е. да се съгласи и приеме условията за купуване на електроенергия от него. Важно условие е клиентът да няма задължения към предишния си търговец.

Следващата стъпка е да се подаде заявление за смяна на доставчик  в съответното разпределително дружество. Има и разписани срокове. За да си смени един клиент доставчика, той трябва да подаде заявлението до 10-то число на всеки месец, за да може самият доставчик да бъде сменен до 1-во число на следващия месец.

Това е необходимо заради фактическия обмен на данни на разпределителното дружество, което трябва да предаде профила на клиента на новия търговец. Той от своя страна трябва да го приеме и да може да си настрои софтуера, за да може да тръгне фактурирането. След като всичко това стане, клиентът получава енергията и фактурата си от новия търговец. Начинът и мястото за заплащането й също трябва да са изяснени, защото това вече няма да става на касите на ЕVN.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина