ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Обявиха за национално издирване един от деветимата, обвинени за пране на пари


За издирване е обявен Георги Христов Георгиев, заловени са общо 14 души, участващи в схемата от различни градове в страната 

Както по-рано днес ви съобщихме, Районна прокуратура – Пловдив, МВР и ДАНС предприеха мащабна акция за разкриване на пране на пари в особено големи размери. До момента арестувани са 14 души, като срещу деветима вече са повдигнати обвинения.

Според измамната схема, тя е трябвало да се равнява на 7 мил. евро, но в брой обвинените са у спели да изтеглят само 2 млн. Властите и органите на реда са предотвратили тегленето на останалите 5 млн. евро.  
Схемата е била изключително добре планирана, а организаторите много внимателно за проучили структурата на всички фирми, които са станали жертви. Попаднали в измамата са дружества от 6 различни държави, членки на Европейския съюз. Както вече споменахме – всичко се е случвало по електронен път. 

Извършителите са създавали идентични имейли с тези на ръководителите на различни фирми и от тях са пращали електронни писма, с които нареждат служителите да направят парични преводи на български търговци. Измамниците са следили и пътуванията на управителите на фирмите и са изпращали имейли, когато те са били извън страната, в която пребивават постоянно, така че те да не могат да бъдат потърсени за проверка и потвърждение. По този начин, нарежданията за банкови преводи достигнали колосалните 7 милиона евро.

Всяко едно от фалшивите български дружества е било създавано няколко дни преди самата схема. Служителите в банките, от своя страна имат задължението са следят за съмнителни транзакции и в подобни ситуации са длъжни да сигнализират до звената на „Нормативен контрол“. Това обаче така и не се е случило, а 2-та млн. евро са изтеглени в брой от 10 различни клона на банки. 

До момента се пазят в тайна имената на дружествата, които са наредили паричните преводи, защото разследването продължава. Вдигната е банковата тайна за голям брой физически лица и дружества, взели участие в схемата.

До момента, задържани са 14 души, предимно от Пловдив, но някои от тях са от Варна, София и градове в северна България. Шефът на пловдивската полиция, Христо Разсолков, обяснява, че участващите в операцията са направили невъзможното престъпната схема да бъде разбита. Все още не е ясно кой е инициаторът на измамата, но се смята, че броя на хората, взели участие в нея, надхвърля заловените до момента. У нас престъпната схема бива считана за пране на пари, а в Евро съюза е финансова измама.
Разследващите не могат да гарантират, че са обхванали и всички дружества, които са замесени в схемата. Продължава издирването на един от заподозрените по случая – Георги Христов Георгиев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина