ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияЪндърграунд

Всеки втори ученик застрашен в интернет

Евродепутатир, бизнес и полиция подкрепиха каузата на 'В МРЕЖАТА'
Евродепутати, бизнес и полиция подкрепиха каузата на ‘В МРЕЖАТА’
Всеки втори ученик има профил в сайт за запознанства, а всеки пети качва личните си данни в социалните мрежи. Това стана ясно днес на форум за безопасност на децата в интернет, организиран от новоучреденото сдружение „В мрежата“. Анкетата, проведена сред 300 деца от различни училища, показва, че немалко деца са се оплитали в мрежи на съмнителни типове, които се представяли за хлапета. Плашеща е тенденцията, че учениците прекарват между 2 и 9 часа пред компютъра. Там, където има строг родителски контрол, времето се свежда до половин-един час, особено при по-малките. При тийнейджърите обаче се срещат фрапиращи отговори за 8-9 часа.

„Това е за сметка на съня и подготовката на уроците, което води до агресия, апатия, раздразнение и влияние върху паметта. Децата са оставени сами на себе си и повечето родители не знаят какво правят тийнейджърите в мрежата“, каза Илияна Калинова – психолог в Общински детски комплекс. Тя е правила анкета с 1000 пловдивски деца за интернет зависимостта, от която става ясно, че в нета младежите търсят порно, отговор на семейните проблеми, диети, възможности за пластични операции. Психоложката от УМБАЛ „Св. Георги“ Петя Василева е категорична, че контактът родители-деца изцяло липсва и детето общува вкъщи единствено с телевизора и компютъра.

Image title
Инициаторът за създаване на сдружение „В мрежата“ Ивайло Бекиров, който развива дейност в интернет, смая аудиторията с факта, че само за три часа е заснел 43 200 кадъра с порнография с участието на деца в мрежата, до които всеки има свободен достъп. И показа на мултимедиен екран видео с момиченце на 8 и батко на 12 години.

55 млн. евро е предвидила европейската комисия за изработване на програми и проекти за превенция на децата в интернет, поясниха евродепутатките Илияна Йотова и Филиз Хюсменова, които обясниха какви са практиките в страните от ЕС. Във Великобритания сайтовете се филтрирали чрез специална програма, в Италия директно блокирали тези със съмнително съдържание, а във Франция дори имало приет закон за унищожаването на сайтове с порнография и насилие. Доставчиците в Белгия сами ги филтрирали, а в Дания имало гореща линия „Спасете децата“.

Двете евродепутатки ще финансират издаването на помагало за учители и ученици, което, под формата на игри и казуси, ще учи как да се пазим в мрежата. То ще се разпространява безплатно чрез просветното министерство.Image title
Инициаторът за създаване на сдружение „В мрежата' Ивайло Бекиров
Инициаторът за създаване на сдружение „В мрежата’ Ивайло Бекиров

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина