ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавление

Учредява се Обществен съвет за култура и културно наследство

Съхраняването духа на Пловдив е мисията на гражданския орган

Поканени за участие са всички институции, инициативата стартира официално на 21 май

Казусът Небет тепе е провокирал създаването на Съвета

Казусът Небет тепе е провокирал създаването на СъветаОбществен съвет за култура и културно историческо наследство се учредява в Пловдив на 21 май. Мисията на независимия граждански оран е съхраняване духа на вечния ни град. Идеята за създаване на подобна инициатива е съветът да участва активно и пряко в процесите, които касаят културно-историческото наследство, да участва във формирането и реализацията на културните политики. Създаването на проекта е провокирано от казуса Небет тепе.

Подобна структура е възможност за включване на целия интелектуален и експертен потенциал на Пловдив при предприемане на значими действия в сферата на културата и опазването на културно-историческото наследство. Със своята гражданска позиция Съветът ще бъде полезен партньор и при необходимост медиатор и коректив в инициативите на Община Пловдив, уточняват от инициативния комитет на съвета. В него влизат творци и общественици от всички сфери, а поканени на официалното учредяване и последващо пряко участие в съвета са представителите на всички институции, общественици и професионалисти, ангажирани в сферата на културата и образованието.    

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Някакъв „съвет“ може да има смисъл ако в него не участват хора от Институциите, подчинени на кмета, който може да ги уволни във всеки момент. Обикновено тези хора “ вземат властта“ и работят по свирката на кмета.

  2. НИПК клон Тракия беше ликвидиран от НИПК – София. Бяха уволнени всички, а сградата на ул. Славейков беше продадена. Шефа Угринов помогна на кмета Чомаков, който със съгласието на К. Кисьов и Ел. Кесякова продаде античния форум като празен терен. Той беше препородаден, защото не можаха да построят някакъв МОЛ или нещо подобно. Сега Чомаков чака Тотев да го откупи, както направи с Г. Базилика.

  3. Честито, майни! Напред към светлото бъдеще, „Бъди Готов = Винаги Готов“ и към дилетанЦкото ТНТМ и РабФак, платформа ЕДНО/ONE, „SOFIA ARCHITECTURE WEEK“ и оклахомски идиотизми. Пловдив имаше високоразвит професионализъм по Наследството, но както всичко останало развалата надви, та сега Агитки ша решават Умно. Браво!

  4. В днешния брой на КУЛТУРА четем, че Пловдив (не само, но и целият нашенски Вулгаристан) е на път да загуби статус в панорамата на световното културно наследство. Поради съсипването на постиженията от десетилетия системни грижи. Поради талантите на проф. арх. ЮФ; на Чичовото § Маминото; на акад. Божо Ди., Хонорис Кауза на Магнаурите; на кулТурскио министър на Режима БоБо В. Рашидоолу ефенди. http://www.kultura.bg/bg/article/view/23433

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина