ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Вкусът на градаЗабавление

Вторник- време за бира

Открийте Duvel Tripel Hop в Капана
Стефка Георгиева

От днес започваме да пишем традиция. В продължение на няколко седмици ще ви представяме по една бира и интересни истории около нея. Старта дава Duvеl (Дювел), която по мнение на няколко приятели, е една от най-предпочитаните белгийски бири в Пловдив (и не само).
Като за начало ще кажем, че Duvel е белгийска (както вече стана ясно) натурална бира с фина горчивина, изискан аромат и отличен вкус на хмел. Процесът по приготвянето ? Отнема около 90 дни. Има изненадващо високо съдържание на алкохол, 8.5%, което заедно с финото отделяне на въглероден диоксид, й придава гладко усещане, което значително я откроява от останалите белгийски бири.
А сега малко история. Днес четвърто поколение от фамилията Мооргат се занимава с производството на Duvel. Историята започва през далечната 1871 година, когато Ян Мооргат, заедно със своята съпруга, основават пивоварната. Фамилията започва упорито да експериментира с вкуса на бирата, като всеки път постигали все по-добри и по-добри резултати. Тяхната бира става най-ценена в Пюрс, където Ян работи, а постепенно достига и до боржуата в Брюксел, които са безспорно покорени. През 1900 година, двамата сина на Ян, Алберт и Виктор се присъединяват към баща си. Младите мъже разпределят труда си: Алберт се занимава с пивоварната, а Виктор с доставката на бирата в Брюксел.
След близкия контакт между Англия и Белгия през Първата световна война, английският ейл става много популярен в Белгия и Алберт решава да експериментира с него като решава да разработи специална белгийска бира въз основа на английския модел. За целта той използвал само най-добрите съставки. Така той заминава за Шотландия, за да получи специална извадка от мая, но не срещнал разбиране от пивоварните там, защото те строго пазели в тайна своите рецепти. Но след силно упорство и непрестанно пътуване от негова страна, Алберт се сдобива с местната мая, която и до ден днешен се използва в същия вид.
За да отбележат края на Първата световна война, братята сменят името на бирата и започват да я наричат “Victory Ale”. По време на дегустацията обаче, селският обущар Ван де Вувер възкликва: “Nen echten duvel”, което (не съм убедена в превода) означава „Истински дявол“. Така през 1923г. започнали да наричат бирата Duvel. До средата на XX век, пивото надхвърлило границата на страна и започнало успешно да се продава в Холандия.
Пред 60-те години, по-малкият брат решава да опита нещо, което в последствие започва да се нарича зелен Duvel. Това е бира, ферментирала само веднъж, което я прави по-лека.
Търсейки новото, което може да предложи, третото поколение Мооргат разработва чашата Duvel от 330 ml. Формата ?, която изтънява към върха, не позволява на бирата да се изгазира и пяната да падне. От началото на XXI век, тримата братя Мишел, Филип и Бернард, периодично инвестират, за да може бирата да поддържа досегашния си успех. От 6 години насам, Duvel пуснаха специална колекция, наречена Tripel Hop. Мнозина вече знаят, че всяка година има изненада, под формата на трети хмел, който гостува еднократно и е строго пазен в тайна. Така вкуса на Tripel Hop всяка година е различен, а каква е тройната хмелова коалиция през 2015-та? Можете да разберете в бар КОТКА И МИШКА в Капана. Приключението е гарантирано!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина