ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Световни звезди превръщат Пловдив в лятна оперна столица на Балканите

Бас №1 на планетата Паата Бурчуладзе пее на Античния в реверанс към Борис Христов

Перлата на Арена ди Верона Хуи Хе играе в Аида на Opera Open, идва и Елизабет Стрид

Паата БурчуладзеЕдни от най-големите звезди на световната сцена ще превърнат Пловдив в лятна оперна столица на Балканите през юни и юли. Афишът на фестивала Opera Open  е повече от респектиращ- той ще събере под тепетата бас №1 на планетата Паата Бурчуладзе, изгряващата звезда на европейските театри Елизабет Стрид от Швеция и перлата на Арена ди Верона- китайското сопрано Хуи Хе, и прочутите наши изпълнители Владимир Стоянов и Камен Чанев.

Хуи ХеПрограмата днес представиха шефката на Държавна опера- Пловдив Нина Найденова и маестро Иван Ангелов- творчески директор на лятната програма на Античния Оpera Open. 7 заглавия- пет опери и два гала концерта, са включени в пищния афиш на феста, който стартира на 17 юни с музикално-танцовия спектакъл Кармина Бурана, за който ще гостува балет Арабеск. Генералната ни концепция е с този фестивал Пловдив да стане център на музикалната култура през лятото, в който специално ще идват ценители от цяла Европа. Вече се работи с туроператори и агенции, които имат интерес към такъв туризъм. Това е различно продължение на Вердиевите нощи, а това, че на една сцена в рамките на близо месец ще се качат някои от най-големите имена не се е случвало в България, похвали се артистичният директор на Оpera Open- диригентът Иван Ангелов.

Пиронът в програмата е гала концертът, посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. За него идва грузинският маестро Паата Бурчуладзе, който в момента е №1 на световната сцена- солист на Болшой театър, Арена ди Верона, Метрополитен и Ла Скала. Това е символично продължение на делото на Христов, Гяуров и Гюзелев. Бурчуладзе никога не е идвал в Пловдив, откликна веднага на поканата ни, щом чу името на Борис Христов, от когото се е учил, подчертаха организаторите на фестивала.

Елизабет СтридНа 24 юни за спектакъла Нощ в синьо ще гостува балета на Националната опера, а на 28 юни е премиерата на Вердиевата Травиата със специалното участие на старозагорската опера. Световният баритон Владимир Стоянов идва за Дон Карлос. А на 12 юли гостува една от най-актуалните в момента оперни прими- шведската ангелогласна красавица Елизабет Стрид. Тя ще е централна фигура в премиерния спектакъл-феерия „Полета на Валкюрите”, с който ще отбележим 200-годишнината от рождението на Вагнер. Диригентът Иван Ангелов е обединил тетралогията на Вагнер Пръстенът на нибелунгите в една страхотна оперна вечер, която ще продължи точно час и 40 минути.

Финалът на феста е за друга Вердиева творба и друга знаменитост- Аида и солистката на Арена ди Верона, Метрополитен и Ла Скала Хуи Хе. Супер звездата ще изпълнява главната роля, а на сцената ще и партнира знаменитият тенор Камен Чанев.  

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина