ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Шах с фигури на Аспарух и Кубрат на занаятчийската чаршия

Подариха на кмета павурче с надпис „Да цукна, па ако ще и да пукна“

Image title
Нож от 1849 година, гигантски шах с войни, плетени еделвайси с 200 игли и камъни на 50 милиона години могат да се видят и пипнат на занаятчийско изложение по центъра, което стартира днес. Чудната инициатива превърна малката главна в чаршия. На която можете да откриете наистина уникални ръчно изработени неща. Като творбата на Иво Пенев. Конструктор механикът създава уникални форми на български владетели и символи. Той участва в панаира с наистина забележителната работа- гигантски шах с реални образи на български владетели на фигурите, издялкани от дърво. Изработвал е комплекта 7 месеца, ден и нощ. Продава се за 1500 лева.

Image title
Завещан през поколенията нож от 1849 година на фамилията Андонови е един от бисерите на чаршията. Той обаче не се продава. На него има издълбани пет черти, които се поставят след убийството или осакатяването на човек. Интересен експонат бе и турският юсбашийски столетник от 1762 година със сребърни набивки.

Женските майсторски трудове бяха също толкова впечатляващи. Плетени с игли и дървени устройства изключително фини еделвайси дърпат погледа. За една малка брошка са нужни над 200 игли, около които се надява конецът и след Иво Пенев
Иво Пенев
като е готово изображението, те се измъкват една по една. До този момент в България са останали само 10 жени, които умеят и поддържат този занаят. Който води началото си по нашите земи от 1910 година, а първата жена, започнала плетенето, е Донка Шипкова.

На разходка да се полюбува на чаршията бе кметът Иван Тотев заедно с кандидатката за народен представител от листата на ГЕРБ Менда Стоянова, зам.-кметът по културата Стефан Стоянов и председателят на Пловдивската задруга на майсторите Тони Симидчиева. Тотев бе силно впечатлен от изображение на „Св. Георги“, направено от вълна. Като подарък пък градоначалникът получи дървен комплект за маса. Върху съд за ракия пишеше „Да цукна, па ако ще и да пукна“.
50 майстори ще поддържат колорита на центъра до неделя. Посетете ги, заслужава си. Наследственият нож от 1849 година
Наследственият нож от 1849 година
Image title
Image title
Image title
Image title
Кандидатката за депутат от ЕНП Мария Капон разглежда панаира на занаятите
Кандидатката за депутат от ЕНП Мария Капон разглежда панаира на занаятите
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина