ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Важно: „Пловдив 2019“ отваря кризисен фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци

Независимите пловдивски творци могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лева за покриване на техни основни разходи и нужди

Фондът ще разполага със сумата от 100 хиляди лева, като в подкрепа на каузата ще се търси и спомоществователството на пловдивския бизнес

Във връзка с извънредното положение в държавата и с кризата, породена от пандемията COVID-19, фондация „Пловдив 2019“ в сътрудничество с отдел „Култура“ на Община Пловдив обявява Кризисен фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци. Независимите пловдивски творци от всички сфери на културата могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лева за покриване на техни основни разходи и нужди в месеците на извънредното положение.

С обявяването на фонда фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив инициират кампания сред представителите на креативните индустрии и на местния бизнес за набиране на допълнителни средства, с които този фонд да се захранва периодично и да се осигури подпомагането на по-голям брой артисти и творци в столицата на културата. Активната проява на солидарност и подкрепа между малките и големите културни институции и бизнеса е от решаващо значение в този кризисен момент. Нелекото отстояване на мотото „Заедно“ отново е на изпитание.

Кризисният фонд за подкрепа на независими пловдивски творци и артисти в условията на извънредна ситуация и борбата с вируса COVID-19 ще бъде управляван и финансиран от Фондация „Пловдив 2019“. При учредяването му, фондът ще разполага със сумата от 100 хиляди лева, като в подкрепа на каузата ще се търси и спомоществователството на пловдивския бизнес.

Процедурата ще бъде обявена на сайта на фондация „Пловдив 2019“. Независимите творци ще кандидатстват за подпомагане само онлайн. Жури ще разглежда постъпилите молби на всеки две седмици, а средствата ще се привеждат директно по банка.

За целта е изготвен ПРАВИЛНИК за финансово подпомагане на независими пловдивски творци и артисти в условията на извънредна ситуация и борбата с вируса COVID-19.  С него се определят редът, начинът на отпускане и отчитането на средства, определени за подпомагане на творци и артисти в условията на обявеното в Република България извънредно положение и приетия Закон за мерките и действията по време на извънредно положение.

Право на подпомагане ще имат  физически лица от Пловдив, чиято дейност е в сферата на културата и изкуството, автори и/или изпълнители на конкретни произведения и/или художествени факти, които имат траен характер и реален принос за културния живот.

Мерките за финансово подпомагане се прилагат за независими творци и артисти от град Пловдив, които са реализирали: поне един конкретен художествен факт, произведение или събитие, създадено, представено и/или реализирано на територията на град Пловдив и/или на национално и международно ниво в сферата на визуалните, изпълнителските изкуства, литературата, занаятите: самостоятелна или участие в колективна изложба; издадена книга, публикуван авторски художествен превод, авторско художествено оформление на книга/книжно тяло; участие като автор и/или изпълнител в музикално, театрално, танцово или мултижанрово представление.

Мерките се осъществяват чрез предоставяне на еднократна индивидуална финансова помощ в размер на 1000 лева за покриване на разходи за: храна, електроенергия и вода на жилището, обитавано от артиста/твореца, лекарства.

Едно лице може да бъде подпомагано еднократно в рамките на една календарна година. Отчитането на предоставените средства става чрез представяне на разходооправдателни документи – фактури или други документи с еквивалентна доказателствена стойност.

Процедурата стартира през следващата седмица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. КОГАТО НАЗНАЧАВАШЕ ДЕСЕТИНА ЗАМ-ОВЕ КЪМ КАЛАБАЛЪКА РАЙ-ОВЕ ДО ГО ИЗЛЕЖАВАТ СЛЕД ГЛУПОСТИТЕ МУ, МОЗЪКЛИЯТА БАСКЕТБУДАЛА РАЗЧИТАШЕ ДА СЕ ИЗЛЕЖАВА НА ПРИПЕК ЗА ПО-ЛЕСНО.
    ТОГАВА НЯМАШЕ КРИЗА.
    ГЛОБАЛНА.
    МОЖЕШЕ ДА СИ ДОВЕДЕ ОТ СОФИЯ ЛЮБОВНИК ДА КОЛИ-БЕСИ ИЗ СТАРИЯ ПЛОВДИВ (БЕЗ ДА ЗНАЕ ОТ КОЯ СТРАНА МУ Е ДРЪЖКАТА!)
    ЗИКО, ДА БЕШЕ СЕ ПОЗАГАЩИЛ, А?
    ПО ИНЕРЦИЯ ОТ МАМИН ИНДЖИНЕРИНГ ИМПЕРИАЛИСТ ФОНДАЦИЯ „ПЛОВДИВ2019“ В 2020 НЕ МОЖЕ ДА ЦИЦА НАРОДНИ РЕСУРСИ, А ДА ФУНКЦИОНИРА КАТО ВСЯКА ДРУГА =СИРЕЧ ЧАСТНА= БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ.
    „НАСЛЕДСТВО“ СЪЩО Е ОНАСЛЕДЕНА ПО ИНЕРЦИЯ = ДОЛУ!
    2020 СМЕ!
    ЦЯЛ СВЯТ Е В КРИЗА, А ТИ ЦУНИ-ГУНИ С ОРТАЦИТЕ =НЕ!
    НЕУВОЛНЯЕМИТЕ „БЛОНДИНКИ“ ДА ИЗЛЯЗАТ И ТЕ НА „СВОБОДНА ПРАКТИКА“ ДА СИ ПРИПЕЧЕЛВАТ ПРЕПИТАНИЕТО, НЯМА ЗАПЛАТИ ЗА СИНЕКУРИ (И ЗАМ.КМЕТ КУЛТУРСКИ СЪЩО НЕ Е НУЖЕН ПРИ КОВИД19!)
    ЧЕ ПОЧНА ДА ПРИЧЕРНЯВА, АКО НЕ ЗАБЕЛЯЗВАШ…

  2. Защо подвеждате хората с тази статия? В Пловдив има няма 3,4 независими творци.Всички останали са хора на свои хора,подмазвачи,слагачи,нагаждачи,гъзолизци и обикновени жалки креатури послушни.Чакат само да им се хвърли парче кокал. И точно тези,които са наистина независими няма да получат и стотинка,защото твореца показва истината. А властта мрази истината за себе си. Никога не пишете,че има много независими творци.Даже на знам дали ще се намерят трима.

    1. 400 четиристотин АРТаджийци и АРТаджийки било имало в Пловдив според крясъците на някаква тяхна си агитка „ДПХ“ (нищо общо с истинскио СБХудожници, където не мож’ се просто „записа“!).
      Че правят хубавки АРТаджийчета може и да е вярно, но това не е основание да цицат от МЕН / теб / нас / данъкоплатци сиромаси.
      Щом са „независими“ на свободна професия – значи поемат всички РИСКОВЕ НА ПРОФЕСИЯТА, не ли? Криза = змачи КРИЗА, точка, ‘оди копай картофи! Творците таксиджии, ресторантьори, хотелиери да не би да са по-БУДАЛИ ОТ ИЗКУСТВЕНЯКА?
      Колко хилядарки за … Труженичка?
      Пловдив издържаше до десетина художници, петима бяха Ортаците от АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ (Пленума на БКП) които стъпкаха академично школуваните „стари четки“ та се наложи да учителстват …
      Разкарайте всичката истерия „НАСЛЕДСТВО“ и „Пловдив2019“ щом сме в 2020 =няма нужда, В КРИЗА СМЕ!
      ВСИЧКИ.
      БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ.

      1. Трийсетина =30= заплатаджии из Стария Пловдив имало по нейно време, призна КулТурската Амелия, докато в наши дни вече станали осемдесет =80!= което според нея било радостно доказателство за б урно развитие и Светли Бъднини.
        СОФИЙСКИ ГЛАВАТАР, ПРЕДСТАВЕТЕ СИ САМО! ОГЕЛПЕН!
        Начо през 70-те до 80-те години кърмеше до два файтона Агитка, хем тогава НИПК масово работеше на пълни обороти из шестте окръга.
        Та с такива ОБРАТНИ разбирания, понятия и подходи РежимътБоБоТРИ на САРБ нищо чудно да докара БГстан до … (попълнете сами многоточието според Партийна принадлежност!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина