Актуално

Носителката на Аскеер поставя „Вълци“ в пловдивската Драма

Спектакълът довършва знаменитата трилогия по съвременни български книги

Носителката на Аскеер за най-доброто театрално представление през изминалата година Диана Добрева започва работа по дългоочаквания спектакъл „Вълци” в Драматичен театър – Пловдив.  Драматургичната основа е на Александър Секулов по силната книга на Петър Делчев „Трънски разкази”, написана на изумителен диалект.

С този проект Драматичен театър – Пловдив оформя трилогия от спектакли по съвременни български книги. На сцената се играе „Сестри Палавееви” от Алек Попов, в репертоара се връща и култовата постановка „Възвишение” по романа на Милен Русков.

Спектаклите на пловдивския театър върнаха интереса към сериозната българска литература и донесоха редица призове – „Икар” за режисура на професор Иван Добчев, „ Икар” за дебют на Боряна Братоева и Мила Люцканова, „Аскеер” за мъжка роля на Бойко Кръстанов.

 „Трънски разкази” е книга със сурова сила и свирепа мощ. В нея библейският свят на мъжа е разкъсван от вълчите зъби на инстинктите и смразяван от суровите очи на Бога. Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата.

Диана Добрева е един от силните и успешни български режисьори през последните години. Това е първата й работа по съвременен български текст и се очаква с огромен интерес от театралната публика.

Завършва Театрален колеж „Любен Гройс“, има магистратура по Френска филология в Софийския университет. Завършва История на изкуството в Сорбоната. Между 2000 и 2006 година е актриса в Театрална работилница „Сфумато“.

През 2006 г. поставя в Сфумато спектакъла „Медея“, за който получава награда „Аскеер” за режисьорски дебют и номинация за награда „Икар”.

Спектакълът й „Макбет“ има награди “Аскеер” 2008 за костюми и музика. През 2009 г. в театър „Сълза и смях“ поставя авторския спектакъл „Казанова“, с който участва на престижния театрален фестивал в Авиньон, Франция.

През 2015 г. спектакълът "Къщата на гнева" в театър "Възраждане" печели “Аскеер” за най-добър спектакъл.

На въпрос за любима мисъл Диана Добрева отговаря с цитат от Достоевски: "Ако Исус няма нищо общо с Истината и Истината няма нищо общо с Исус, то аз предпочитам да бъда с Исус, отколкото с Истината".

Репетиците на “Вълци” започват на 1 юни. Това ще е първата постановка, която ще оживее на обновената сцена. С нея театърът ще открие двадесетото юбилейно издание на фестивала “Сцена на кръстопът” през септември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина