Стотици изкачиха Бунарджика на Националния празник (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Гласове Новини Фотогалерия

Проф. Запрян Козлуджов: Трети март е призван да сплоти българската нация

Иво Дернев

Стотици пловдивчани изкачиха Бунарджика за Националния празник, за да участват в официалната церемония по честването на 141 години от Освобождението. Деца и техните родители, много млади хора и дори възрастни с проходилки стъпиха на върха, за да поднесат венци и цветя пред паметника на Освободителите. Вяха се национални трикольори, но и множество Руски. Мярна се дори сърп и чук върху русофилски транспарант.

„Трети март е призван да сплоти българската нация”, каза проф. Запрян Козлуджов, който държа речта на върха на хълма.

„Защо точно днешният ден е българския Национален празник? Знаете, че има дебат по този въпрос. Не може този ден да не е наш Национален празник. Този въпрос е свързан и с множество други въпроси, третиращи ролята на Русия и Западните Велики сили, а и нашият собствен принос за Освобождението. За отрицателите на Санстефанския символ в Освободителната война, Руската империя се изявява като коварен освободител. Това тенденциозно гледище логично изтъква подписания Берлински договор като реалното начало на Третата Българска държава. Това е исторически факт, съобразен с действащото по онова време Международно право. Някак обаче не върви 13 юли да измести Трети март и да е наш национален празник. Защото 13 юли символизира екзекуцията на Санстефанска България. Идеята за такова самоунижение е кощунствена”, каза в словото си ректорът на Пловдивския университет. И апелира да не се неглижират усилията на българския народ и освободителния принос на великото българско Възраждане.

 

 

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Стотици изкачиха Бунарджика на Националния празник (ГАЛЕРИЯ)

  1. КЪДЕ БЕШЕ МАМИНИЯ. ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ КОГАТО КМЕТ НА ПЛОВДИВ ГО НЯМА НА ТРЕТИ МАРТ НА ПАМЕТНИКА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ.

  2. Уплашил се е от Кьовеши. Посрал се е от страх.Тая луда румънка ги почва. Да е жива и здрава.

  3. Празник за варяги, ватници, команизи и всички разни болшевишки сволачи и нещастници! Това не е Национален Празник, това е день раСсии у нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.