АктуалноГласовеГрадътМнения

Иван Стоянов: Въздухът в Пловдив е чист

Директорът на „Чистота” отчита единствено резултатите официалните две станции в Пловдив

„Въздухът в Пловдив е чист”. Това заявява директорът на общинско предприятие „Чистота” Иван Стоянов в позиция, изпратена до медиите от пресофиса на ОП-то. „Най-високата концентрация на фини прахови частици днес е измерена в 08:00 ч. – 35 микрограма на кубичен метър, в 09:00 ч. тя пада на 20 микрограма, а в 11:00 ч. – на 18 микрограма. В тези граници се движат показателите през целия ден, като са аналогични и в двете контролно-измервателни станции – „Каменица“ и в район „Тракия“, заяви Иван Стоянов. Така той реагира на класации в чуждестранни сайтове, които поставят Пловдив сред градовете с най-мръсен въздух в Европа, че дори и в света.

Директорът на „Чистота” смята, че реални са единствено резултатите от официалните две станции в Пловдив,  поставени съобразно всички изисквания на Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околна среда. „Само тези станции са калибровани и обективно отчитат всички предвидени по закон показатели. Регистрирани в Сърбия и Швейцария сайтове, които през последния месец бяха цитирани от български медии, работят с индекси. В първия сайт например индексът на замърсеност се определя по данни на потребители, които оценяват от минус 2 до плюс 2, тоест всеки гражданин може да даде някаква оценка съобразно личното си възприятие или по други съображения”, обяснява в позицията си Стоянов.

„Швейцарският сайт, който вчера постави Пловдив сред градовете с най-мръсен въздух в света, се позовава на данни от датчик, който рекламира и струва 269 евро. Всеки може да си купи такъв датчик и да си го постави до комина, в гаража или където си пожелае. Тези устройства обаче не са калибровани според българските закони и стандарти и на тях не може да се разчита за представителна извадка – единствената представителна извадка е от двете станции в Пловдив, които на 15 ноември (четвъртък) отчитат концентрация на фини прахови частици 20-30 микрограма на кубичен метър”, казва Иван Стоянов.

Той гарантира, че качеството на въздуха в Пловдив се подобрява с всяка изминала година и е несравнимо с 2009-а и 2010-а, когато имаше над 150 дни с превишение на фини прахови частици и концентрация много над нормите.

„Ще се закупува още нова техника за общинските предприятия, а Община Пловдив продължава да инвестира в премахването на паважни настилки и цялостното подобряване на инфраструктурата, което също оказва положителен ефект върху чистотата на въздуха”, допълва директорът на „Чистота“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина