Опаковат с каменна вата Стайновата къща на Таксим тепе, засега запазват обемите

Градът

Макар и без информационни табели, работата по един от архитектурните шедьоври на Пловдив – Стайновата къща на Таксим тепе продължава. Строители вече опаковат и изолират с каменна вата сградата от външната страна. Майсторите са напреднали най-много от южната и източната фасада. Сградата е почти изцяло покрита с изолационния материал от страната към храма „Успение Богородично“, от където е и главният вход на баухаусовската къща.

Засега изглежда, че обемите на сградата ще бъдат запазени. Изолацията обикаля специфичните двойни прозорци на стълбището на къщата и няма изгледи те да бъдат затворени. Не е ясно какво ще се случи с модернистичната мазилка. Макар и да е запазена само на няколко места, каменната вата покрива напълно оригинала и новата мазилка ще се прави изцяло наново. Декоративните мазилки с определена форма са изключително специфични за сградите от модернизма, но често те са унищожавани именно под изолационни материали. В Стайновата къща с годините мазилката почти е изпадала и се е запазила само на няколко места, но все още може да бъде добита представа как е излеждала тя в оригинал.

Както вече в „Под тепето“ писахме, преди дни започна активна строителна дейност по покрива. Строители ограждат с кофраж част от покрива, като за момента не е ясен проектът. Със сигурност той не е съгласуван с НИНКН, които не са получавали никаква документация от инвеститорите. От район Централен пък заявиха, че още от лятото собствениците имат предписание единствено за обезопасяване на сградата.

Припомняме и историята на къщата – тя е построена през 1936 година по проект на големия пловдивски архитект Светослав Грозев. Един от най-впечатляващите представители на модернизма в архитектурата в България. Първи собственик е фабрикантът Стайно (или Стоян) Стайнов, който е брат на един от най-известните български композитори – Петко Стайнов. В последните години сградата сменя собствеността си и в момента изглежда там се работи от частния инвеститор, който е собственик на ½ от идеални части от имота. Той е управителят на спедиторската компания Р-ТРАНС Радостин Илиев. Преди години Илиев влезе в криминално-съдебните хроники покрай аферата „Младо вино”. Той и още шестима мъже бяха подсъдими за източване на ДДС в големи размери. Илиев бе обвинен и в ръководене на организирана престъпна група. Бе оправдан на всички инстанции.

 
 
 
 
 
 
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.