Подтепето

ГРАДЪТ

08 Фев, 2018

Опаковат с каменна вата Стайновата къща на Таксим тепе, засега запазват обемите

Макар и без информационни табели, работата по един от архитектурните шедьоври на Пловдив – Стайновата къща на Таксим тепе продължава. Строители вече опаковат и изолират с каменна вата сградата от външната страна. Майсторите са напреднали най-много от южната и източната фасада. Сградата е почти изцяло покрита с изолационния материал от страната към храма „Успение Богородично“, от където е и главният вход на баухаусовската къща.

Засега изглежда, че обемите на сградата ще бъдат запазени. Изолацията обикаля специфичните двойни прозорци на стълбището на къщата и няма изгледи те да бъдат затворени. Не е ясно какво ще се случи с модернистичната мазилка. Макар и да е запазена само на няколко места, каменната вата покрива напълно оригинала и новата мазилка ще се прави изцяло наново. Декоративните мазилки с определена форма са изключително специфични за сградите от модернизма, но често те са унищожавани именно под изолационни материали. В Стайновата къща с годините мазилката почти е изпадала и се е запазила само на няколко места, но все още може да бъде добита представа как е излеждала тя в оригинал.

Както вече в „Под тепето“ писахме, преди дни започна активна строителна дейност по покрива. Строители ограждат с кофраж част от покрива, като за момента не е ясен проектът. Със сигурност той не е съгласуван с НИНКН, които не са получавали никаква документация от инвеститорите. От район Централен пък заявиха, че още от лятото собствениците имат предписание единствено за обезопасяване на сградата.

Припомняме и историята на къщата – тя е построена през 1936 година по проект на големия пловдивски архитект Светослав Грозев. Един от най-впечатляващите представители на модернизма в архитектурата в България. Първи собственик е фабрикантът Стайно (или Стоян) Стайнов, който е брат на един от най-известните български композитори – Петко Стайнов. В последните години сградата сменя собствеността си и в момента изглежда там се работи от частния инвеститор, който е собственик на ½ от идеални части от имота. Той е управителят на спедиторската компания Р-ТРАНС Радостин Илиев. Преди години Илиев влезе в криминално-съдебните хроники покрай аферата „Младо вино”. Той и още шестима мъже бяха подсъдими за източване на ДДС в големи размери. Илиев бе обвинен и в ръководене на организирана престъпна група. Бе оправдан на всички инстанции.

 
 
 
 
 
 
Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

14 Фев, 2018

Община Пловдив трябва да следи за незаконно строителство на Стайновата къща

Строителното скеле е знак, че инвеститорът има намерение да строи

Община Пловдив трябва да контролира да няма строителство

Към момента няма нищо притеснително с работата по Стайновата къща на върха на Таксим тепе - това е констатирала проверка от регионалната секция на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата. Те са се сезирали след статиите в "Под тепето" и Kapana.bg. Инспекторатът е реагирал бързо и своевременно, преди да започне по-сериозна дейност на обекта. След проверката им те са установили, че за момента няма притеснителни дейности, но са издали протокол, изпратен и до Община Пловдив.

Проверката е установила, че сградата е със здрава стоманобетонна носеща конструкция и тухлена зидария. Обградена е със скеле, което е обезопасено ...

» повече