Доброволци от формирование „Пловдив 112“ участват в международно учение в Турция

Градът

Единственото, което знаят е, че има „съборена от земетресение“ сграда и че ще оказват помощ на „пострадалите“ заедно с колеги от 8 държави

В деня на професионалния празник на Пожарната 6 човека от доброволно формирование „Пловдив 112“ заминаха на международно обучение в Турция тази сутрин. Те бяха изпратени от кмета на Пловдив Иван Тотев, който им пожела на добър час и да се представят на ниво.

Аварино-спасителният екип за реакция при земетресение от ДФ „Пловдив 112“ и спасители от Съюза на българските спасители ще вземат участие в международна учебна тренировка на доброволци спасители при разрушения от природно бедствие –  земетресение, което се провежда в град Гьонен от 14 до 16 септември.  Тренировъчното занятие е организирано от Турската спасителна федерация – AKDF (Arama ve Kurtarma Dernekleri Federasyonu) и в него ще участват доброволци от Русия, Китай, Германия, Гърция, Азербейджан, Румъния и България. За да бъде тренировката максимално максимално близка до реалната обстановка при подобно природно бедствие, в учението ще се включат на местно ниво полиция, жандармерия, армията, пожарна, спешна помощ, Турския червен полумесец, община Гьонен и други организации и частни фирми.

Пловдивските доброволци участват за първи път в подобно обучение, като за целта тръгват с пълно оборудване – въжета, дрон, екипировка, трион, носилки, медицинска раница и т.н.. Очакват ги изненади и извънредни ситуации, които ще бъдат симулирани. Единственото, което знаят е, че има „съборена от земетресение“ сграда и че ще оказват помощ на „пострадалите“.

Участието в подобно обучение е от изключително значение, защото доброволците ще обменят опит, знания и умения в оказването на помощ в извънредни ситуации. Членовете на Доброволно формирование „Пловдив 112“ изказаха благодарност на кмета Иван Тотев за оказаната подкрепа от страна на Община Пловдив и за възможността да се включат в това така важно за тях обучение.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.