ЗдравеПУЛС

8 са случаите със симптоми на морбили в Пловдив и региона

Само 100  деца в Столипиново не били ваксинирани срещу морбили

Общностният център в махалата ще е медиатор между родителите и здравните власти

Създаден е Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили

Таня Кънева

От 8000 деца в квартал Столипиново само 100 не са обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, това заяви след срещата си с управата на града заместник-министърът на здравеопазването доктор Галин Каменов. Той бе на инспекция в Пловдив заради трите доказани случая на морбили.

Към момента в Пловдив са хоспитализирани 8 души със съмнение за морбили, като половината от тях са от областта, а другите 4 са от етническия квартал в район „Източен“. Само 3 от тези болни са с потвърдени диагнози. Пробите на доказаните случаи днес се изпращат в референтна лаборатория в Европа, какъвто е реда. От там ще могат да кажат откъде е дошла заразата, заяви доктор Радосвета Филипова, главен държавен здравен инспектор.  Доктор Филипова заяви, че като цяло обхватът с ваксината в България е средно около 92%. Има няколко области, при които обхватът при 13-месечните бебета е малко по-нисък и сред тях е Пловдивска област, уточни д-р Филипова.

Децата в Столипиново се знаят, родителите им също. Те са в процес на имунизиране и при нужда Общностният център в махалата ще е медиатор между родителите и здравните власти, стана ясно след срещата в Община Пловдив днес. Става дума основно, за деца чийто родители работят в чужбина. Имунизационна кампания тече с пълна сила в поликлиниката в район „Източен“, а всеки, който се интересува или има въпроси по темата, може да се обърне и към Имунизационния кабинет в РЗИ – Пловдив.

Заместник-министър Каменов припомни, че при последната епидемия от морбили, която беше през 2009-2010 година, са имунизирани близо 200 000 деца.

"Няма епидемия, но има опасност от разпространение на заболяването, тъй като има наличие на заболяване Има и пропуснати лица с ваксини,“ коментира града заместник-министърът на здравеопазването доктор Галин Каменов.

„Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина, и тя е включена в имунизационния календар. При тези свободни граници вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път“, обясни на медиите д-р Радосвета Филипова.

За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще разпространи информационни листовки, стана ясно на срещата при заместник-кмета и и.д. кмет на Пловдив Георги Титюков.

Министерството на здравеопазването призовава родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

По-късно днес вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписа днес заповед за създаването на Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили. Съветът е съвещателен орган към министъра на здравеопазването и има за задачи да анализира епидемичната обстановка в страната по отношение на морбили, да предлага мерки за ограничаване разпространението на заболяването, както и да обсъжда и оценява етапното изпълнение на мерките. На Съвета се възлага да изготвя и представя на министъра на здравеопазването актуална информация за епидемичната обстановка. Председател на Националния координационен съвет е заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов, а негов секретар – Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Членове на Съвета са директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, националният консултант по вирусология проф. Ива Христова, националните консултанти по епидемиология  проф. Йорданка Стоилова и доц. Андрей Галев и националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина