НовиниРазследване

РИОСВ – Пловдив след проверка по сигнал за запрашаване от кариера над с. Белащица: Няма проблем

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) извърши незабавна проверка на кариерата над с. Белащица, общ. Родопи. Причината за извънредния контрол е постъпил на 1 ноември сигнал от гражданин на „зеления телефон“ на институцията с оплаквания от силно запрашаване и шум от нея.

Проверката на документацията показа, че производството от находище „Белащица-юг“ е започнало на 27 октомври. Седмица преди това е имало подготовка, а  през месец октомври общо девет дни е извършвана експедиция на вече добит и преработен материал. В този период не са извършвани взривни дейности.

Експертите са констатирали, че концесионерът изпълнява даденото от РИОСВ-Пловдив през м. юли тази година предписание за оросяване при възобновяване на добивната дейност, който е с постоянен срок за изпълнение. Към момента на проверката пътищата в базата и пътят от изхода й до включването му в републиканския път Белащица – Гълъбово са омокрени. Оросителната инсталация към транспортните ленти работи, като е осигурена вода към системата. Транспортните средства, с които се изнася преработеният материал са покрити с платнища.

На проверката беше поканен да присъства и жалбоподателят, който обаче не се отзова.

Концесия за добив на строителни материали – мрамор от находище „Белащица-юг“ е предоставена с  решение на Министерски съвет. Срокът на концесията е 25 години и той изтича в началото на февруари 2022 година. Работата на кариерата беше спряна след акт на Министъра на енергетиката за спиране концесионния договор, но с решение на Върховния административен съд от 10 юни 2021 г. този акт бе отменен, а дейността на дружеството – възобновена.

снимка: архив Под тепето

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Явно,платили са колкото трябва.Вредите от кариерата са явни и нетърпимост.Хиляди декари от планината са унищожени безвъзвратно.Гледката е потресаваща.Всичко е покрито с бял прах,който хората го гълтат.От РИОСВ да отидат там и да гледат с отворени очи.Там има огромен проблем.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина