Синът на убития в Правище: 2,4 години за нож в сърцето на татко! Представяте ли си?

Под ножа

Почерненият Иван Попов иска справедливост за кръвопролитието в селото

Касапинът с четири предишни присъди Христо Ангелов си направил дете, докато чакал наказанието си

Убиецът от Правище получи 2,4 години затвор за смъртта на Илия Попов
Убиецът от Правище получи 2,4 години затвор за смъртта на Илия Попов
Илия Попов
Илия Попов
Странна присъда за убийство разгневи близките на заклания при кръвопролитията в Правище Илия Попов. Касапинът Христо Ангелов получи едва 2,4 години затвор на първа инстанция с мотив, че той се е самоотбранявал. Искам целият свят да разбере какво е наказанието за убийство в България. Извършено срещу невъоръжен човек от лице с четири присъди. Завършен престъпник заби нож в сърцето на мъж, който се е опитвал да умиротворява! Убиецът на баща ми ще лежи на практика едва година и осем месеца, тъй като прекара 6 месеца в следствения арест. И това при отнемане на човешки живот! Толкова ли се обезцени той в България?, пита синът на убития Илия- Иван Попов. Той се кани да протестира пред съда на 21 октомври, когато касапинът от Правище обжалва присъдата си, тъй като му се струва висока. Иван се пита как сезонният работник Христо си е платил гаранцията от 2 хиляди лева и адвоката, който бранеше правата му в съда. А през времето, в което е бил навън през 2012-та година, след като си плати гаранцията, този убиец си прави дете и в съда казва, че ще става татко, за да предизвика милост. След което получава минимално наказание. В такава държава ли искаме да живеем, пита още съсипаният Иван Попов.

Image title
Убийството в Правище разпали района малко след събитията в Катуница. Така и не се установи със сигурност какво разпали искрата между ромските сезонни работници и хората от селото. Групите се сблъскаха в изоставеното училище в Правище, където пришълците живеели в дните на временна заетост. Илия Попов издъхна на входа на школото, ползвано за общежитие от ножа на Христо Ангелов. Той първо го забива в сърцето на жертвата си, а после се опитва да се отърве от оръжието.  Дал го на сестра си Анка. Ден по-късно обаче тя отвела криминалистите до мястото, където камата е била скрита. Веднага след убийството се разбра, че Ангелов има доволно криминално минало и общо четири присъди- блудство с малолетна, живеене с малолетна, нанасяне на средна телесна повреда и документна измама. Тогава хората от селото говореха, че именно увлечението на Христо по малолетни момичета е довело до кървавата баня. Пред медиите те разказваха, че той предлагал на 13-годишно хлапе да му стане гадже, а детето се оплакало на батко си. Прокуратурата така и не попадна на подобна информация.

По време на мерките за неотклонение пък се насаждаше тезата, че Илия Попов е бил умиротворител в екшъна пред училището в Правище. Според разследващите сезонните работници отишли да си пазаруват, когато се засекли пред магазина с група младежи от Правище. След словесна провокация ромите се прибрали в общежитието, а момчетата от селото обсадили школото. Точно тогава се намесил Илия Попов с брат си Тодор. Те се опитали да потушат страстите. В настаналата патаклама Христо пробол с ножа си Илия в сърцето.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.