МненияПод ножа

Огромен кестен си замина от Цар-Сименовата градина

 

В парка върви санитарна сеч, казаха от ОП „Градини и паркове“

И общинските служители плакали за дървото

Най-големият градски парк на Пловдив обедня с един от красивите си вискоки диви кестени*. Огромното дърво в началото на алеята срещу Виенския павилион, която води към голямата детска площадка, беше отрязано до дънер днес, алармираха пловдивчани.

По-малките клони преминаха през дробилната машина,  по-едрите бяха нарязани на парчета и натоварени в камиона на ОП “Градини паркове“, разказаха очевидци пред Под тепето. На техните въпроси „защо“ работниците отвърнали, че дървото е болно.

„С голямо съжаление днес работниците са отсекли дървото, тъй като наистина е част от красотата на Цар-Симеоновата градина. Правени са многократни опити да бъде спасено, то е било болно и опасно,“ коментираха за Под тепето от ръководството на общинското предприятие.  

Отрязаните големи клони са били кухи отвътре, а в дънера е имало огромни дупки.

Специална комисия е направила обследване, установено е, че дървото е изсъхнало, много чупливо и създава опасност за преминаващите. Издадена е заповед от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов за премахването му. Преминати са всички необходими законови процедури, добавиха от „Градини и паркове“.

Предстои да се фрезова останалата част от дънера и на същото място ще се засади ново дърво, увериха от ОП-то.

От всички институции изразяват съжаление за загубата на кестена, но безопасността на хората е приоритет.  

Санитарната сеч в парка продължава и в момента, отстраняват се сухи и болни клони. Паралелно с това се коси тревата и се поддържат цветните насаждения.

* Дивият или конски кестен (Aesculus hippocastanum) е ценно дърво с опадливи листа, което достига на височина 25-30 м и живее повече от 200 години.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Ами болни са голяма част от дърветата в Пловдив от не компетентно отглеждане и грижи! Минете по улица Генерал Данил Николаев и вижте дали има дърво без хралупи вследствие на човешка дейност! Повечето са опасни вече.

  2. А защо е болно?! Защото преди 4-5 години беше „оформено“, като хурка (б.а. – конският кестен не се подрязва по този начин). Не може предприятието (ОП“Градини и паркове“) да се ръководи от политически лица без никакъв квалифициран екип. Пардон! Практиката показва, че в България всичко може!

  3. Ами наоколо само асфалт. През лятото излъчва жега, влагата малко, има канализация, смъква подпочвените води, някога алеите бяха покрити с филц, дъждът попиваше надолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина