МненияПод ножа

Какво се случва с Каменица ?

Теренът е оголен, само емблематичният комин стърчи гордо

Мястото на бившата фабрика е готово за застрояване и логично предизвиква интерес

„Една легенда си отиде,“ така по-старите филибелии жалееха, когато мега тежкотоварни платформи откараха огромните съдове от пивоварната на Пловдив на юг през пролетта на миналата година. Така и славата на Града под тепетата като пивоварен център остана в историята.  

Мениджърският екип на дружеството представи обещаващ проект, с който да уважи историческата традиция, съвременния град и да остави следа в квартала, който завинаги носи името „Каменица“.      

След месеците на рушене и прах днес теренът е гол и за старата пивоварна фабрика напомня само емблематичният гордо стърчащ комин. Мястото е готово за застрояване и логично предизвиква обществен интерес и множество въпроси.

Първите отговори ще станат ясни още тази седмица на предстоящото заседание на Общински съвет-Пловдив в четвъртък. В дневния ред е залегнало предложение за Одобряване на частично изменение на Общия устройствен план на Пловдив в обхвата на устройствена зона СОП на територята собственст на „Каменица“ АД.

От материалите за сесията става ясно (отново), че на 27 и 28 февруари 2017 година на територията на община Пловдив са проведени 6 обществени обсъждания по въпросното изменение и проекта на дружеството. Те са били обявени по описания по-рано днес начин – по подобие на общественото обсъждане за поемане на общински дълг в размер на половин милион за два „паяка“. Открихме обявите в сайтовете на Общината и на дружеството, имало е и на дъските за обяви във всяко едно кметство, се твърди още в материалите по точката. Интересно е да отбележим, че 4 от тези обсъждания са се провели в разстояние на 15 минути от края на едното и началото на другото, като първото е било в Централен, а второто в Тракия, едното в Южен, а другото в Западен и то в час пик. (Тук спокойно може да коментирате, че търсим под вола теле, но в протоколите от въпросните обсъждания не се чете брой на присъстващи граждани, а в същото време става ясно, че на обсъждането в „Северен“ са питали за места за паркиране на терена и други интересни въпроси, които е логично да бъдат зададени от хора, живеещи в квартала, а не на другия край на града. Има и други интересни подробности, но за сега ще ги оставим настрана, защото като цяло се надяваме да се случи нещо красиво.)  Макар че отново стигаме до темата за начина на организиране и популяризиране на обществените обсъждания и колко администрацията иска да се дебатира по сериозни за града теми.

Обществени обсъждания е имало, наистина, защото проучихме въпроса и се свързахме с няколоко от участниците в тях. Въпреки високите си постове, те не се ангажираха с брой на присъствали хора, нито можаха да конкретизират дали са служители на общината, дружеството или граждани.

Има приети предложения от тези обществени обсъждания, заяви за Под тепето арх. Станимир Шаламанов. Неговото експертно мнение на ландшафтен архитект е че преустройството на зоната ще се отрази благоприятно на екосистемата в района.

На практика се променя предназначението и от производствена база става зона за обществено ползване, коментира той. Инфраструктурата ще се развие и облагороди, същото важи и за зелените площи. По думите му, много е важно да се отбележи, че  собственикът на терена жертва части от него, за да разшири уличната мрежа, която в зоната е твърде тясна.  

Голям плюс на проекта е и възможността за осигуряване на пространствена и визуална връзка за пешеходния поток от ул.“Капитан Райчо“. Така пешеходците няма да се сблъскват в една ограда, а ще има пробив през имота, който ще излиза направо срещу парк Каменица на бул. „Източен“. Плюс ще бъде и разширяването на ул.“Марин Дринов“ и отварянето на тупика „Антон Тайнер“.

По настояване на гл.арх. на район „Централен“ е записано също при бъдещи строителни разрешителни да се задължава инвеститорът да спазва изискването за места за паркиране и гаражи.

Съвременният градски фолклор носи мълвата за евентуални инвестиционни намерения  и как те могат да влияят конкретно върху отделни параметри от промяната на устройствения план за зоната. Според слуховете, мощна местна строителна компания е приключила преговорите за закупуване на парцела, макар и документи още да не са подписани официално.  

Под тепето зададе в писмен вид въпроси към собственика на мястото още на 9 март 2017-а година, но до днес чакаме и отговори на тях няма. Ето ги и питанията:

"-Напълно разчистен ли е теренът на бившата вече пивоварна?

– Наясно ли сте как върви изменението на устройствения план?

– Има ли конкретен инвестиционен интерес към парцела? В града вече се говори за реален купувач- Сиенит?

– На колко се оценява парцелът и какви са финансовите ви очаквания от една действителна сделка?

-Какво очаквате да се построи на мястото на бившата Пивоварна и кога ще стартира вашия проект за комплекс с музей на бирата? Има ли промяна в намеренията ви в тази насока?

-Как се отрази на дружеството събарянето на пивоварната в Пловдив- какви позитиви и негативи отчитате?

 -Колко служители от Пловдив запазиха работата си в дружеството?

-Какво да очакваме от Каменица АД тази година- нови инвестиции, нови продукти?"

Колкото до това дали има Оценка за въздействие на околната среда конкретния проект, отговорът на този етап е Не. Според приложените за сесията материали, с решение на директора на РИОСВ – Пловдив такова не е необходимо, въпреки, че от дружеството е искано два пъти.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Излъгаха най- нагло , че ще направят пълноценен парк и музей на марката , сега се ослушват кой ще наддаде за жилищен комплекс от луксозен тип ( разбирай пещаците и терените зад мол Пловдив) , ще нацвъкат мастодонти, ще доебат вижението с автомобили там, гаражите на офиси и магазини …позната история, гербаджиите вече няма кой да ги спре, имат мандат и прекрояването продължава!

  2. Стига бе, всеки вотри човек знае, че имотът е купен от Тотев. Вземете се разровете в това, вместо да приказвате общи приказки.

  3. ТЕРЕНА Е ЗАКУПЕН ОТ ТОТЕВ С ПОСТАВЕНИ ЛИЦА И ЩЕ ПАВИ КАКВОТО СИ ИСКА И НЯМА ЗНАЧЕНИ КАКВО МСЛЯТ ХОРАТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина