МненияПод ножа

Година след пожара: Проект за склада Кудоглу чака одобрение

Той се съобразява на 100 процента с оригиналната визия на фасадите, нищо няма да се събаря

Идеята е разработка на арх. Радка Стефанова и нейни колеги

„Изкуството не е мъртво”, пише на английски език на стената на Тотал спорт в Тютюневия град. Точно година след адския пожар в архитектурно-историческата зона, този фасаден лозунг сякаш седи не на място. Засега е мъртвило, но има лъч на надежда и все още живи мечти за новото бъдеще на складовете.

Опразненият мебелен магазин Галеро се очаква скоро да бъде зает от наематели, тъй като интерес към перфектно реставрираната сграда определено има. Тотал спорт работи на пълни обороти. А опожарените в огнената стихия складове на братя Каральо и тяхната компания Р.И.П.А. ООД на улиците „Капитан Андреев „ № 2 и „Екзарх Йосиф” № 13, включително перлата Кудоглу, вече са добре укрепени. Специфичната метална конструкция е обезопасила фасадите на постройките отвън и отвътре. Вече няма опасност да ги загубим завинаги. След аварийното укрепване обаче братя Каральо са направили и следваща стъпка- възложили са изработване на идеен проект за реконструкция на най-важните сгради в рамките на Тютюневия град.

Под тепето научи, че проектът е разработен от арх. Радка Стефанова, която заедно  арх. Стефан Стефанов взе тазгодишната награда „Пловдив” в раздел "Архитектура" за цялостната реновация, преустройство и адаптация на бившия Нармаг на Главната пешеходна улица, в който се помещава магазинът на H&M. Идейният им проект за тютюневите складове е входиран в НИНКН и всеки момент се очаква да получи одобрение от Министерството на културата. Свързахме се с арх. Стефанова, която отбеляза, че е твърде рано да се навлиза в детайл по отношение на идейния проект. Работим заедно с арх. Раймондо Флакомио. Проектът се отнася за всички сгради в карето около спортен център Тотал спорт и  се съобразява на 100 процента с оригиналната визия на фасадите. Нищо няма да се събаря, всичко остава в същите рамки и дори отворите между сградите остават такива. Идейният проект е изготвен съгласно устройствения план за зоната. Засега се предвижда първите два етажа да бъдат с обществени функции, разкри само арх. Стефанова.

По наша, информация на този етап проектът им среща одобрение от експертите в Министерството на културата. Очаква се официалното му съгласуване, а после и последващите действия от страна на инвеститорите.

Фотоспомен от Тютюневия град отпреди пожара очаквайте след малко!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Всичко беше ясно от самото начало, още от запалването. Тъжно вече, и да виждаме как Пловдив се унищожава стъпка по стъпка. Продължават да се продават между блокови градинки за да изникнат нови жил.блокчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина