Изпод тепетоМнения

Реконструират тютюневата фабрика на Мардас и Ставридис на Сахат тепе

Реставрират 130-годишната индустриална сграда, превръщат я в хотел

Стартира реставрацията на една от пустеещите от десетилетия знакови пловдивски сгради- 130-годишната тютюнева фабрика на Димитър Ставридис и Димитър Мардас. Масивната индустриална постройка, кацнала на източния склон на Сахат тепе, ще бъде върната към живот скоро, след одобрен от НИНКН проект за ремонт и реконструкция.

От едната част на „висящата” над Главната фабрика вече са поставени строителни заграждения, а дейностите по същество са стартирали по фасадата на сградата от страната на улица „Ангел Букурещлиев”. По информация на Под тепето, бившето тютюнево предприятие „Орел” на Ставридис и Мардас ще се превърне в хотел. Научихме още, че проектът като цяло е направен с голямо уважение и отношение към автентичността на сградата, както и към цялата среда. Архитекти подчертават, че е много важно какво ще се случи с фабриката и как ще изглежда след ремонта тя, тъй като е като визитка на Централната градска част- вижда се от почти всяка по-висока точка в града, както и от Главната улица на Пловдив.

Фабрика „Орел” за тютюн и папироси на Димитър Ставридис и Димитър Мардас е построена в началото на 90-те години на 19 век. През 1892 г. там двамата правят първите български пури, рекламирани на Първото българско изложение. След смъртта на Ставридис през 1901 г. неговата половина и самата фирма "Орел" се купуват от Карло Вакаро, припомня в „Истории от Тютюневия град” Пенка Калинкова.  Историкът Владимир Балчев пък добавя, че през Първата световна война Карло Вакаро продава фабриката на предприемача Петър Дяков. Това са детайлите от миналото на постройката, а какво ще е бъдещето? Ще разберем скоро.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Сградата е хубава, мисля и лесно ще се преустрои на хотел. Хубав и скъп хотел! Интересно ми е – къде ще е паркингът му – вероятно ще се „копне“ малко от тепето.

  2. Гатанка:Има още две големи сгради, които са в ужасно състояние….като грозна кръпка в пейзажа, на високо са/на тепе/ и се виждат от далеч. Какво мисли за тях градската управа?
    Или през 2019-а гостите на града ни ще ги снимат като екзотика на разпада…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина