Експеримент на Под тепето: Колко социални са политиците ни?

Под ножа
Двама от общо седем политически лидери отговориха на търсещо отговори на важни въпроси младо момиче във Фейсбук
 
Само д-р Димитър Шишков и Дани Каназирева се обърнаха към потенциалната избирателка, пасуваха Бойко, Тотев, Търновалийски, Славчо и Каймаканов
 
Под тепето организира експеримент за най-актуалните пловдивски политици в социалната мрежа. Идеята на опита ни беше да провокираме героите на деня в иначе хиперактивните им профили във фейсбук, които събират хиляди техни последователи и бълват пост след пост. Резултатите от акцията ни обаче са твърде разнопосочни тъй като, както ще се убедите, те хората с власт или онези, които се борят за такава, са по-често само привидно активни в социалната мрежа. При това в момент на кампания или криза. Когато дойде време за отговор на важен въпрос най-често мълчат.
 
 
Какво направихме? Използвахме  профил на пловдивско момиче, което се обръща към нови депутати, лидер на партия, кмет, общински съветник с конкретни въпроси. На които чака конкретни отговори. Насочихме се към градоначалника Иван Тотев, предшественика му и нов народен представител Славчо Атанасов, Георги Търновалийски – също избран за депутат от листата на БСП и бивш кандидат за кмет, екс губернаторът от ДПС и също нов член на парламента Венцислав Каймаканов, народният представител от РБ доц. д-р Димитър Шишков, както и към Дани Каназирева, която е може би най-активния общински съветник извън мнозинството и почти сигурен бъдещ кандидат за градоначалник. Не се притеснихме и пробвахме късмета си и при лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Търновалийски, Тотев, Борисов и Славчо Атанасов имат по почти 5000 хиляди приятели и до колкото може да се види са доста активни в своите профили. Лидерът на ГЕРБ обаче се следи от близо 45 хиляди души. Не му отстъпва г-жа Каназирева- тя има своя фен страница с достойните за уважение близо 45 хиляди харесвания. Д-р Шишков също има фен страница въпреки, че е със скромните 420 лайка. Венцислав Каймаканов пък има под 2000 приятели в мрежата. 
 
 
След като прегледахме активността им в най-популярната интернет платформа решихме, че политиците са активни и с радост ще отговорят на зададени от млада избирателка въпроси. Използвахме  профил на момиче от Пловдив, което  задава ясни питания относно политическия хаос в държавата, тяхната позиция и как те биха мотивирали един млад човек от Пловдив да остане в родния си град и държава. След множеството обещания и загриженост, които показваха политиците по време на предизборните си кампании, решихме, че тя може пък да продължи и след тях. Да, но не точно. Единствените, които обърнаха внимание и дадоха своето становище по зададените теми, които вълнуват не един и двама млади хора, бяха д-р Шишков и Дани Каназирева. Признаваме, че и двамата бяха доста обстойни и добре настроени спрямо младата пловдивчанка и отговориха на въпросите. От останалите господа отговори не получихме, въпреки опцията, която предлага фейсбук и ние можем да разберем дали и кога те са видели нашето съобщение. Видяха и не отговориха Тотев и Каймаканов. 
 
За да не сме голословни Под тепето прилага и снимков материал от своя експеримент. Публикуваме отговорите на д-р Димитър Шишков и Дани Каназирева и им благодарим за реакцията, при това бърза. Те се обърнаха към нашата героиня само два часа след зададения въпрос. На другите дадохме срок от 24 часа, но те не благоволиха да дадат коментар на една млада българка, въпреки че днес продължават да качват новини по своите виртуални стени. С което дадоха ясен сигнал, че не им пука особено дали тя ще остане в страната си или не. Ако им дремеше щяха да се опитат да я мотивират да не стяга куфарите- не вярваме, че е толкова сложно да напишат две изречения на фона на всичките щуротии, които изговарят ежедневно пред медиите.
 
Споделете ни във:

3 thoughts on “Експеримент на Под тепето: Колко социални са политиците ни?

  1. Мога да потвърдя! Преди няколко месеца писах на г-жа Дани Каназирева. След известно забавяне(поради факта, че бе в чужбина), тя ми отговори. Разменихме няколко съобщения, след което ми се обади, насрочихме среща, на която дискотирахме с нея и нейни съпартийци моите и техните виждания по няколко проблеми. Изложих това и в писмена форма, като ми обещано, че ще бъде разгледано като бъдеща програма за град Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.