МненияПод ножа

ДБГ иска оставката на шефката на КАТ – Пловдив

Адвокат Атанас Бояджиев сезира Прокуратурата за корупционни практики под крилото на сектор „Пътна полиция“

64 на 100 от обжалваните на първа инстанция наказателни постановления падат в съда

Има официално регистрирани фирми с предмет на дейност оказване на съдействие за регистрация на автомобили в КАТ

Таня Грозданова

Движение "България на гражданите" (ДБГ) застава зад искането на общинския председател на организацията в пловдивския р-н „Западен“ Атанас Бояджиев за оставката на началника на сектор Пътна полиция към ОД на МВР – Пловдив Николина Джамбова.  Това заяви самият Бояджиев на нарочна пресконференция днес.

Юристът обяви, че в петък ще сезира прокуратурата в града за корупционни практики под крилото на сектор „Пътна полиция“ под тепетата, административна анархия, липса на елементарни условия за обслужване на гражданите, тотална абдикация на юристокнуслтите на службата от дела и наличието на регистрирани фирми с предмет на дейност оказване на съдействие за регистрация на автомобили в КАТ.

„Не мога да приема, че в 21 век хората трябва да спят в колите си на паркинга пред Пътна полиция, да си взимат 2-3 дни отпуск, ако не платят, за да прередят опашката и да регистрират личните си автомобили. При условие, че съществуват електронни системи с номера, като в НОИ, например,“ коментира Атанас Бояджиев. Освен това на гишетата липсват елементарни условия, като тоалетна за гражданите и няма осигурен достъп за трудно подвижни лица.

Той оповести, че ще иска лична среща със служебния министър на вътрешните работи и ще го запознае с проблемите в сектора и тези, които бездействието на ръководството създава на гражданите.

Адвокат Бояджиев изнесе данни, според които през 2016-а година 64% от наказателните постановления, издадени от сектор Пътна полиция в Пловдив и обжалвани на първа инстанция, са паднали в съда. Става дума за 312 отменени постановления и 88 изменени. Всички те са на приблизителна стойност 127 870 лева и 39 години лишаване от свобода. Само 230 са потвърдените от съда, обжалвани актове. Според него тази негативна тенденция се дължи от една страна на непознаване на закона от актосъставителите, които посещават местопроизшествията и от друга – на факта, че лицата, които пишат наказателните постановления са други.

Кота адвокат по такива дела Бояджиев е направил справка в съда, която показва,че юристконсултът на Пътна полиция при средно месечно 50 дела се явява едва на 18 от тях.  

Общинския председател на ДБГ „Западен“ се извини на пловдивчани, че едва сега се е заел с каузата, при условие, че според него проблемите съществуват повече от година.  

Припомняме, че Джамбова оглави КАТ през октомври 2015 г. след приключилата вътрешна проверка на МВР, образувана  заради инцидента на бул. "Никола Вапцаров" в Пловдив, при който бе прегазен пешеходец. Тя наследи на поста Радослав Начев, който тогава подаде заявление за преназначаване.

Бояджиев твърди,че не познава нито Радослав Начев, нито Николина Джамбова, а идеята му е да бъде променен закона да не допуска служители без висше юридическо образование да съставят наказателни постановления, както и да се стопират предпоставките за корупционни практики с подставени лица на опашката и фирми за услугата регистриране.

Той изрази недоумение от липсата на реакция от страна на полицейските синдикати, за това, че служителите на Пътна полиция сами си купуват кубинки и панталони.  

Според ДБГ предизборното време било най-добрият момент за исканата оставка и инициатива за промяна на закона.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина