МненияПод ножа

Близо 250 семейства изтръпнаха- заградиха зелена площ между четири гигантски блока на „Дунав”

Оградите се появиха след близо 14- годишна битка на жителите на района

Вижте хронологията как едно междублоково пространство става частен имот след заповед на Иван Чомаков

Още през зимата от общината са забранили застрояването на парцела, но хората очакват влизането на багерите

Според работниците, поставили оградата, собственикът си ограждал терена, за да не го ползват за тоалетна

В кметството на район Северен няма изпратено строително разрешение относно този имот, обясни Ральо Ралев

Иво Дернев

Над 250 семейства от четирите най-големи блока на булевардите „Дунав” и „ Васил Априлов” изтръпнаха в последните два дни. Парцел в зелена площ на междублоковото пространство на адресите „Дунав” №2 и №4 и „Васил Априлов” №146 и №148, на които се издигат 18-етажни жилищни сгради, бе ограден с мрежа, типична за строителен обект. Имотът е частен след дълги административни процедури и няколко продажби, а собствениците му имат желание да вдигат 9-етажна нова постройка върху него. Още в края на януари тази година от Община Пловдив са им казали „Не”, след като със заповед, подписана от кмета Иван Тотев, инвеститорите са получили отказ за одобрение на изменение на Подробния устройствен план (ПУП). Това се случи след една дълга сага от дела, продажби и препродажби, подписки и силен обществен натиск от страна на много живущи в двата блока на „Дунав” и тези, които се намират на „Васил Априлов”. Хората не искат да позволят застрояването на зеления пояс към терасите им, който граничи с реновирана детска площадка. След половин година на спокойствие, дошло след кметствата заповед, от вчера стотиците обитатели на блоковете са на нокти заради изненадващо появилите се заграждения.

Поне десет човека от блока на №4 се свързаха с нашата реакция, за да подадат притеснителните си сигнали. Според тях, щом са се появили оградите, съвсем скоро ще се появи и строителната техника. Проверихме на място ситуацията.  Сварихме работници, които поставят заградителното съоръжение. Ние сме изпълнители. Собственикът ни нае, за да оградим имота му, тъй като го ползвали за тоалетна. Не знаем нищо за строителство. Няма да има такова нещо, обясниха ни на място монтиращите оградата.

Тя буквално сече детската площадка, на която дузина хлапета си играят. Там откриваме и Лиляна Тодорова, член на Управителния съвет на етажната собственост на блока на бул. „Дунав” №4, който се намира само на 7 метра от заграденото пространство. Ако вдигнат нещо тук, направо ни убиват. Една кооперация би била на една ръка разстояние от терасите ни. Няма да имаме ни светлина, ни въздух. Ще изчезне зелената площ- само в заградения частен имот има над 15 красиви здрави дървета. Ще бъде унищожена детската площадка. Ще бъде унищожено качеството ни на живот, както и имотите ни ще бъдат напълно обезценени, обясни Тодорова. И показа заповедта за отказ за одобрение на изменение на ПУП-а на зоната от 18 януари 2018г. Всичко беше наред след този документ. Сега обаче никой не знае какво става. Дали инвеститорът е обжалвал заповедта на общината в Административния съд и дали има движение по казуса? Дали е решил нещо друго? Нямаме представа, обяснява Тодорова.

Тази борба се води много години, откакто собственикът на една временна конструкция тук, превърната в заведение навремето, продаде имота си. Ако тук започне строителство, имаме притеснения, че блокът ни може да се напука или дори пропадне, тъй като е гигантска конструкция, много тежка и подкопаването й само на няколко разкрача от нея може да предизвика големи беди. Имахме куп заведени дела, подписка срещу идеята за застрояване на парцела, в която се включиха близо 250 собственици на жилища. Заедно с кмета на Северен я внесохме в голяма община, откъдето отказаха на собствениците да строят. Успокоихме се тогава. Но до онзи ден, когато се появиха загражденията, допълни Лиляна Тодорова.

Потърсихме Ральо Ралев, който подкрепя жителите на блоковете по „Дунав” и „Васил Априлов”, зад които застават и от Община Пловдив.  Става въпрос за имот- частна собственост. Преди време инвеститорите искаха да вдигат етажност, но ги спряхме. Лично кметът Иван Тотев подписа заповедта този януари. Бях на място днес и говорих с работниците там. Те обясниха, че просто ограждат частния имот по поръчение на собственика, каквото са обяснили и на вас. Имат право да го направят. В кметството на район Северен няма изпратено строително разрешение относно този имот, обясни за Под тепето Ральо Ралев. И уточни, че напълно разбира реакцията на хората, тъй като там не би трябвало да се строи.

Срещнахме се и с домоуправителя на блока на „Дунав” №4 Петър Маслинишки. Той ни запозна с цялата хронология на казуса. През 80-те години общината отчуждава частни къщи и дворове, за да освободи площ за построяването на четири 18-етажни блока. Във въпросното междублоково пространство по план било предвидено да се построят 2 подземни гаража, което не се случва. През 90-те години на въпросния имот се появява временен обект, популярен като кафене Звездата за хората от квартала, тъй като заведението било във формата на звезда. През 2001г., със заповед на тогавашния кмет Иван Чомаков, се изменя статутът на земята, като от междублоковото пространство от комплексно застрояване образуват отделен нов парцел към временния обект с предназначение за обществено обслужване. Запазват едноетажното застрояване на сграда. Цялата регулация се изменя, за да се образува този нов имот в междублоковото пространство. С тази заповед на Чомаков се променя и уличната регулация, като пешеходната алея между блока на „Дунав” №2 и въпросния парцел се превръща в улица тупик.

Сагата продължава през 2002г., когато по предложение на зам.-кмета Недялко Генчев, старейшините в тогавашния местен парламент с почти пълно мнозинство решават да продадат така обособения парцел на Ангел Иванов, който стопанисва кафене Звездата, срещу 78 200лв. Етажната собственост започва процедурната и съдебна битка две години по-късно. Между 2004г. и 2006г. хората от блока на „Дунав” №4 завеждат административно дело за отнемането на междублоковото им пространство, в което жалят заповедта на кмета Чомаков за промяна на статута на земята, а Пловдивския административен съд я отменя.

След това се случват няколко странни неща. Малко след решението на административния съд, жителите на блока на №4 изведнъж установяват, че с промяна на устройствените планове в района, блокът им и съседният парцел в междублоковото пространство се оказват да различни квартала. Според ново изготвените схеми, блокът е в квартал 584, а въпросният парцел, на няколко разкрача от него, вече е урегулиран в квартал 585. Дели ги пешеходната алея, превърната според плановете в улица. Така живущите в №4 стават незаинтересовани лица по смисъла на Закона за устройство на териториите.

Етажната собственост обаче се оказва много упорита и продължава битката. Завежда дело в Административния съд през 2013г. срещу кметска заповед за одобряване на ПУП- ПР за квартал 585, в който се намира частния вече парцел. Въпросната заповед предвижда комплексно жилищно застрояване и задънена улица с паркинг, но Темида оставя жалбата им без разглеждане, тъй като хората в блока на седем разкрача от частния парцел вече са незаинтересована страна. Те жалят във ВАС, откъдето оставят в сила определението на пловдивските съдии.

В края на 2013 и началото на 2014 г. от блока на №4 подават жалба до Районна прокуратура за отнетите им права, но от там отказват да образуват досъдебно производство и преписката бива прекратена. От тогава до днес вървят поредица от опити за изменение на ПУП-а за построяване на голяма жилищна сграда. Собственик на парцела вече е „Риц комерс” ЕООД с управител Павел Пуков. Компанията се свързва със собствениците на казино Риц. Преди това имота е бил собственост на фирма „Венера” ООД, чийто управител е Благовест Стайков.

„Риц комерс” внася в общината проект за изменение на ПУП-а на двата вече отделни квартала- този на блока и на междублоковото му пространство с частен имот в него. Представителите на етажните собствености в блоковете наоколо обаче подават възражения заедно с подписката си, подкрепени от кмета на района. От Община Пловдив излизат с категоричното заключение, че изготвения проект за изменение на ПУП-ПР не отговаря на изискванията по 32.ал. 1 и 3 от ЗУТ, а именно, че отстоянието трябва да е минимум равно на височината на сградите, а блокът е близо 50 метра. От общината отказват да одобрят изменението на ПУП-а и заради това, че е неприложена регулация- налице е реализирано благоустрояване на територията, включително поливна система и съществуваща детска площадка. „Предвид твърдата позиция на негативната обществена нагласа в годините и разпоредбите на ЗУТ, предвиденото ново застрояване е нецелесъобразно , като същото е и незаконосъобразно”, гласи решението на общината.

Въпреки него обаче, нещо се случва в парцела. А хората, съвсем естествено след тази дългогодишна битка, са притеснени и изнервени. Под тепето ще следи темата.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Да, веднъж преди години ги спряхме да започнат строеж, но на сегашните управници явно не им пука какво и къде се строи. Платили са им доста пари, за да разрешат да се започне строежа на ул.Овощарска.

  2. КОРУМПИРАНИ СА ВСИЧКИ В ОБЩИНАТА .ВЕДНЪЖ ИМ Е ПЛАТЕНО ЗА ТЕЗИ ИМОТИ, А СЕГА ИМ ВРЪЩАТ ИМОТИТЕ.

  3. КОРУМПИРАНИ СА ВСИЧКИ В ОБЩИНАТА .ВЕДНЪЖ ИМ Е ПЛАТЕНО ЗА ТЕЗИ ИМОТИ, А СЕГА ИМ ВРЪЩАТ ИМОТИТЕ.

  4. И кв. Коматево на ул.Овощарска е същото , даже вече се и строи.На 2метра от прозорците на блоковете до детския кът за игра.

  5. И той голям баровец стана след кметлъка. Търкаля мерцака и се мисли за люминат.Аман от псевдохайлаф под тепетата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина