Под небето

Защитниците на Пеещите: Към по-чист въздух с автомобили в парка! Добре дошли в Пловдив!


Пловдив е втрещен заради последната информация, която излезе от американско проучване за това коя държава е с най-мръсния въздух в Европа. В нея България е посочена за номер едно, а като втори град е Пловдив. Изострено бе и отношението на протестиращите пред портите на общината днес. Които за пореден път бяха дошли с ясна цел, едно искане и един закон, на който държат. Не искат да се строи подземен паркинг под Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина.

Няма значение проучването, че сме вторият най-замърсен град. Нали спечелихме приз за спортен град на Европа, спортистите трябва да си имат паркинг, за да си паркират колите. Няма значение, че въздухът ни е отрова. Имаме си палмички из целия град, които ще ни спасят. Та нали архитектът на проекта за паркинг под Пеещите фонтани ни увери, че всичко е наред. И обеща, че по този начин градът ще бъде по-чист. Мен това обаче ме съмнява, казва с откровен сарказъм Ели. И допълва, че все пак нямаме нужда от втори паркинг, вече си имаме един. Марково е 100 етажа надолу и с лекота могат да го вдигнат още 100 нагоре, смее се гимназистката, която всеки ден си споделя истории и проблеми с приятелки край фонтана след училище. Всички са готови да го бранят, за да не влизат багерите в парка. Ще се държат на жива верига, ако настъпи такъв момент.  Най-мръсния въздух, а искат да вкарат автомобилите в парка, в зеления дроб на центъра. Е, това нещо в коя бяла държава го има. Добре дошли в Пловдив, градът с най-мръсен въздух. Чистим го, като вкарваме автомобили в парка, подскочи друго младо момиче, веейки транспарант.

Не само че сме в класацията за замърсеност, ами получаваме и санкции за това, казва една от най-сериозните защитнички на Цар Симеоновата градина Петя. Те си мислят, че това са някакви мръсни частици във въздуха. Но това се превръща в здравен проблем, икономически, политически и социален. Ние получихме данни от Ню Йорк Таймс, а те са го знаели преди това. И какво направиха? Преместиха измервателната станция за замърсеност от кръстовището на Чифте баня в една горичка в Тракия. Вместо да спасяват глобални проблеми, те фалшифицират резултати, ядосва се Петя. Управляващите са там, за да разрешат проблема с паркинга. Аз се опитвам да вляза в ролята на кмета, но не аз подписвам документите. Има закон, който не е свободен, за да го тълкуват. А то е такъв: Не може в градината- паметник на парковото изкуство да има подземен и надземен паркинг. Те препикават закона. Това е гавра с хората, ама явно хората си го искат, казва Петя, сочейки с пръст рехавия протест.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина