ПУ „Паисий Хилендарски“ обяви трето класиране

Под небето

След второ класиране са заети 81.8 % от местата по държавна поръчка 

Записването след трето класиране продължава от 25 до 27 юли

Местата по държавна поръчка в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ след второ класиране са запълнени до 81.83%, което съответства на 615 нови студенти, 537 от тях по държавна поръчка, а останалите 78 – в платена форма, записани в рамките на 3 дни – от 18 до 20 юли, съобщи зам.-ректорът доц. д-р Мария Стоянова. Така общият брой на записаните до момента нови студенти след първо и второ класиране става 2657 души по държавна поръчка и 170 за платено обучение.

Процентът е сходен с миналогодишния, когато към този етап от класиранията бяха запълнени почти 86% от местата по държавна поръчка. От висшето училище припомнят, че тези резултати са значително по-високи спрямо 2016 г., когато след второ класиране са били записани 73% от бъдещите първокурсници.

Днес, 24 юли, висшето училище обявява третото си класиране, а срокът за записване на приетите по него е от 25 до 27 юли включително. Всички условия за записване, както и свободните места по специалности са публикувани на сайта на Пловдивския университет: https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1184/

Към момента в редовна форма на обучение изцяло са запълнени местата в направленията от област висше образование „Химически науки“, при техническите науки – „Машинно инженерство“ и „Биотехнологии“,  и „Изобразително изкуство“.

С единични места и съответно с над 80 на сто заетост  в направление „социални, стопански и правни науки“ са „Психология“ – 93,75%, „Право“ – 93,08%, „Икономика“ – 90,91%, „Социология, антропология и науки за културата“ – 88,24%. В редовна форма на хуманитарните науки тази година с най-много заети места е „Филология“ – 90,72%, следвана от „История и антропология“ – 71,79%. При педагогическите науки изпълнението на акредитирания държавен прием след второ класиране е до 86,28% за „Педагогика“ и до 77,54% за „педгогика на обучението по…“

За „Природни науки, математика и информатика“ освен безспорния лидер тази година – химическите науки (средно 94,57% е запълването на местата при общият брой нови студенти – и в редовна, и в задочна форма), има и традиционно голям процент на записаните в специалностите от професионалните направления „Информатика и компютърни науки“ – 88,06%, и „Биологически науки“ – 75,56%. В направление от област висше образование „Технически науки“ почти 80 на сто са заетите места и в „Комуникационна и компютърна техника“ – 79,14%.

Запълнени са 92,86% от местата в направление „Музикално и танцово изкуство“.

В задочна форма на обучение тенденцията е малко по-различна. Там изцяло са заети местата в направления „Администрация и управление“ и „Икономика“. В „Психология“ – задочно са заети 96 на сто от акредитираните бройки, до 90% са записаните студенти в „Педагогика“ и „Право“. Достигнала е 82,86% заетостта на бройките в „Информатика и компютърни науки“, а във „Филология“ и „Педагогика на обучението по…“ – съответно 78% и 76,92%.

Без съществена промяна от предишното класиране остава запълването на местата при „Физически науки“ (30%), „Математика“ (30%) и „Теология“(20%). Като при първите две направления тенденцията е национална и плашеща вече повече от 10 години. Намалелият интерес към „Теология“ е наистина изненадващ, макар че и малкото приети кандидати тази година са пълни отличници, подобно на всички останали възпитаници на специалността от предишни години.

Очакванията са след трето класиране, както винаги досега, да се запълни над 95 % от държавния прием на висшето училище, сподели зам.-ректорът доц. д-р Мария Стоянова. Тя припомни, че през последните години ПУ „Паисий Хилендарски“ бе единственият държавен университет от класически тип, който успяваше да изпълни почти до 100% обявения си акредитиран прием.

Доц. Стоянова припомни, че  за специалността „Актьорство за драматичен театър“ от област „Театрално и филмово изкуство“ изпитите по дългогодишна традиция на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще се проведат през м. септември в три кръга, в три последователни дни. Тази година определените дати са 10, 11 и 12 септември.

Общият брой на кандидат-студентите, подали документи в ПУ „Паисий Хилендарски“, вече е 5420, което е с 582 повече от миналата година. Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2641, допълни доц. Стоянова. На изпитите от предварителната сесия през юни се явиха 1780 кандидати. От тях 231 получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи, като този резултат им дава възможност да се запишат като студенти на Пловдивския университет в избраната от тях специалност.

Паралелно с трето класиране ПУ „Паисий Хилендарски“ обявява и допълнителен прием за определени специалности, като възможностите за кандидастване и класиране са публикувани на сайта на висшето училище: https://uni-plovdiv.bg/uploads/site/ksk2018/Objava2018_II%D0%BA%D0%BB_V240.07.18.pdf

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.