Предлагат общината да откупи прелестната къща на Таксим тепе

Под небето

Случилото се в „Св. Марина“- пример за своеволие към паметник на културата на конференцията в хотел Империал

Великолепната постройка на арх. Грозев на Таксим тепе с неясен собственик
Великолепната постройка на арх. Грозев на Таксим тепе с неясен собственик
Разрухата в частната собственост е един от най-големите проблеми на Пловдив, обединиха се гостите и лекторите в двудневната конференция „Археология и градска среда“. Най- тежко този воденичен камък виси върху бъдещето на Стария град, където къщи падат, рушат се, заради нехайство и затваряне на очи. Със собственици, които не поддържат имота си в резервата, общината трябва да е безкомпромисна в контрола, да се опитва да подаде ръка на закъсалите финансово чрез различни механизми, да бъде коректив за живущите в архитектурното бижу.

Днес местната власт бе посъветвана, да направи проверка какво се случва в невероятната къща на Драган Калофереца, в която преди години се помещаваха специалистите от НИПК. Стана ясно, че никой не знае чия собственост е тази безценна постройка с гигантски двор. Според запознати, тя е била препродадена няколко пъти, за да се стигне до ситуация, в която не е ясен собственика й. Нито кой и как я поддържа. Архитекти си спомниха, че къщата е продадена от Министерството на културата с благословията на покойния проф. Божидар Абрашев. За супер смешна сума. Вероятно в момента тази къща се препродава на поне десетократно по-висока цена. Лошото е сторено, но може да се поправи. Нека проверим какво се случва там и дали общината може да направи нещо по въпроса, посъветваха реставратори.

'Св. Марина'- пример за своеволие в паметник на културата
‘Св. Марина’- пример за своеволие в паметник на културата
Бе хвърлено и едно откровено екзотично предложение към местната администрация- да се опита да откупи великолепната къща в стил Баухаус на арх. Грозев на Таксим тепе. Тази страхотна постройка се руши, без никой да знае в момента чия собственост е. Дразни много хора, а може да е притегателен културен, архитектурен и туристически център, стига управляващите да могат да отделят средства и енергия да я откупят и върнат към живот, мечтаят архитекти.

И подхванаха темата за своеволията в паметниците на културата от национално значение, като особен пример в тази посока бе случилото се в „Св. Марина“. Само произнасянето на храма накара всички в залата да се наежат и да наддадат стон. Това може и да се случи и в други църкви в Пловдив, отбеляза Вили Раева, след като накратко обяви нарушенията, извършени в паметника на културата. Вече се случва, четири храма са на мерника, допълни Пенка Калинкова. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.