Под небето

Набират средства за изграждане на чешма до Централните хали

Съоръжението с форма на тракийски ритон се вписва в проект на Общината за облагородяване на ул. „Райко Даскалов“


Проектът за чешмата Тракийски ритон
Традиционен благотворителен бал под мотото „Без минало няма бъдеще” организира Клуб Пловдив Оптимист Интернешънъл на 29 ноември, петък, от 19.00 часа в Зала „Амбасадор” на Хотел „Тримонциум”. Със събраните по време на бала средства ще се изгради чешмата „Тракийски ритон”. Тя ще бъде изработена от месинг и монтирана в центъра на Пловдив, в зоната на пресичане на улиците „Райко Даскалов“ и „Евлоги Георгиев“ до Централните хали в града .

Инициативата е по проект на дамите от Клуб Пловдив Оптимист Интернешънъл, които всяка година се ангажират с акции за превръщане на града в уютно, чисто и привлекателно място за живеене. Разполагането на чешмата е съгласувано с Дирекция „Строителство, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура” на Община Пловдив и ще се впише в проекта „Благоустрояване на публичните пространства на ул. „Райко Даскалов“, обясни президентът на клуба доц. д-р Диляна Вичева, специалист в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Свети Георги“.

Чешмата ще бъде в уникалната форма на ритон и с изграждането й ще се облагороди културно-архитектурното наследство на Пловдив, смятат организаторите. По време на благотворителния бал ще се проведе търг на уникални по изработката си предмети. Сред тях е ръчно кована и гравирана сребърна чаша с ловни сцени, със златно покритие – 24 карата, създадена от Георги Петров. Ще бъде предложен за продажба и комплект бижута с естествен камък от Бразилия – ледолит, дело на майстор –ювелира Ирена Ганчева. В списъка с уникатите е и лампа на артиста и барабанист Николай Табаков, която е с метална конструкция, обвита с ръчно лята хартия с вплетени  в нея естествени цветя и растения.

Присъстващите ще наддават и за рисувана върху черупка от щраусово яйце икона на ангела – пазител на домашното огнище, изографисана от  художника иконописец Пенка Василева. Сред експонатите на търга е и умалено копие на меча на хан Кубрат, открит през 1912 г. край село Малая Перешчепина до град Полтава, Украйна. Копието е дело на Димитър Терзиев и изковано по оригинална технология от висококачествена неръждаема стомана, месинг и злато. Последният предмет в търга е малката бронзова пластика  „Птица” на скулптора Георги Нанков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина