Зрелищни гладиаторски битки откриха фестивала „Пловдив- древен и вечен“

Актуално Градът Живот Новини

С възстановки на зрелищни гладиаторски битки на Римския стадион започна тридневният фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”.  Стотици пловдивчани бяха дошли за откриването и аплодираха участниците в програмата – античния ритуал за призоваване на благосклонността на боговете, танцовия спектакъл „Раннохристиянско кръщение”, средновековна музика в изпълнение на групите „Фрея” и „Spirital Seasons”. Най-впечатлени бяха децата по време на  рицарския бой Pro fight triatlon – дуел, който бе организиран от Петър Владов, шампион от турнири у нас и в чужбина.

Фестивалът продължава днес и утре в парк „Лаута“, където пловдивчани и гостите на града могат да видят оригинални мечове, копия, боздугани и стрели от Античността и Средновековието. Ценните артефакти за първи път излязат от музея за демонстрации пред публика. Това е възможно със съдействието собствениците на колекция „Ватеви”, в която са събрани повече боздугани, отколкото има в Британския музей.

През двата дни в различните фестивални зони над 200 участници ще претворят хилядолетната история на един от най-старите живи градове в света – Пулпудева/Филипопол/Тримонциум/Пълдин/Филибе/Пловдив. Ще има демонстрации на занаяти, на бойни техники, на автентично облекло и оръжия, на приготвяне на средновековни гозби и питиета, на езда. Ще звучи и древна музика.

Заради спазването на заповедта на Министерство на здравеопазването, влизането във фестивалната зона ще бъде с контролиран достъп. На входа ще бъде поставено устройство за дезинфекция,  на хората вътре ще бъдат подсигурени седящи места при дистанция от 1.5 м.  Посетителите ще напускат фестивалната зона от друг изпод, за да няма струпване на хора.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен:  история, етнология, култура и изкуство” е част от Културния календар на Община Пловдив. Организатори са сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие”, сдружение за исторически възстановки „Филипопол” и сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.