АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

За пръв път от години: Нова велоалея в Пловдив

Отсечка по бул. „Свобода“ ще свързва „Васил Априлов“ с „Копривщица“, за момента се изгражда само първата част

Първи метри велоалея в мандата на кмета Здравко Димитров ще бъдат завършени в близките дни. Отсечката от 230 метра от бул. „Копривщица“ по южния тротоар на булевард „Свобода“ се изгражда по инициатива на районното кметство на „Централен“ и с техния бюджет.

Знае ли кметът на Пловдив какво се строи в града му?

„Използваме британска технология, оцветяването е червено. Предвидено е в бъдеще да се направи цялата отсечка до „Васил Априлов“, като имаме уговорка с НКЖИ да се направи и проект за преминаване през прелеза“, коментира за „Под тепето“ районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов. За момента се изгражда частта от велоалеята от „Копривщица“ до спирката и пешеходната пътека посредата на бул. „Свобода“. До „Васил Априлов“ остават още около 200 метра.

„Работим заедно с колегата в район „Западен“ Димитър Колев да свържем отсечката, за да се стига до Гребната база без конфликти между велосипедисти, пехешодци и автомобили. Целта е да се свърже изцяло и с „Васил Априлов“. Надявам се в рамките на тази или следващата, при наличие на финансов ресурс, да бъде изградена“, каза още Стаменов.

Велоалеята се изгражда изцяло със средства на район „Централен“. С общия бюджет от 1,6 млн лева са изградени освен тази велоалея със съпътстващите тротоари, 7 паркинга, довършва се един паринг и по ул. „Кап. Райчо“ близо до Евмолпия, както и ремонти по още няколко други улици.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

3 коментари

  1. Като от „Свобода“ до „6-ти септемвли“ отново си без велоалея по В. Априлов??? Старите вече са за ремонт около гарнизонна фурна са като юфка – надигнати от корени на дървета. То не само ново, но трябва и да се поддържа вече изграденото

  2. Да, а на новия “ булевард“ измислен, – Даме Груев НЯМА велоалея! Що за престъпно безхаберие е това ??!! Длъжни са в 2022 г , щом градят нов път/шосе да предвидят и велоалеи, нали все говорим за еко, така ли ще борим гадния въздух, туриха 5 метрови тротоари без велоалеи,,,мила родна коч1ина и помаците строители в нея!

    1. $поко! Догодина „Даме Груев“ще я разкопаят за велоалеята! Кинти, кинти,денги,мъни,стинки,сухо,кеш…само това им се върти в главите на нашите „бащици“…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина