АктуалноКултураНовини

Включване на гражданите при ревитализиране на стари сгради препоръчаха експерти

Различни подходи към опазване и обживяване на културното наследство обсъдиха лектори от Франция с дълъг опит в сферата. Филип Прост и Мод Льо Флок споделиха в Балабановата къща опита и идеите си относно вдъхването на нов живот на стари сгради или градски пространства чрез проекти, по които самите те са работили. Събитието бе организирано от Френския културен институт, със съдействието на Община Пловдив и институт „Старинен Пловдив“, като те бяха представени от арх. Петър Петров, настоящ директор на Националния инстутит за недвижимо културно наследство.

В известна рамка на събитието се превърнаха плановете за реставрация на къщата на Георги Мавриди, известна като „Ламартин“. Тя е свързана с френската история, поради посещението през XIX век на известния поет и политик Алфонс дьо Ламартин, а помощ за нейната реставрация днес ще има от Франция. В началото на днешното събитие зам.-кметът в район „Централен“ Фиданка Кацарева изчете историята на сградата – през нейното построяване в началото на XIX век, през различните реставрации през 30-те и 50-те години на миналия век или по-агресивни ремонти с подмяна на автентични елементи, врати, прозорци и др. и използване на стоманобетон през 70-те. Настоящият проект за реставрация ще цели възстановяване на автентичния вид на сградата.

Разнообразен може да бъде животът на една такава сграда, която вече е изгубила своите оригинални функции, но се оценява като културна ценност, коментираха френските експерти. Архитект Филип Прост даде пример с квартал от работнически жилища в рудодобивен район във Франция. Няколко сгради в градчето Cite des Electiciens в Па дьо Кале са обявени за Световно културно наследство от ЮНЕСКО и преработени в постоянни жилища, галерии, артистични резиденции и музейни пространства. Смесените функции – както жилищни, така обществени за различни събития са решени съвсем умишелно, за да се запази животът там и местната общност да стане част от тях. В някои живеят хора от района, в други – артисти, които пребивават за кратко за свои собствени проекти и така се създава един жив микс. В проекта, завършен само преди някоко години, има и съвременна намеса с нова сграда. Архитект Филип Прост акцентира специално върху познаването и включването на местната общност и култура за всеки конкретен проект.

Неговата колежка Мод Льо Флок също сподели интересни проекти от практиката си, подчертавайки връзката на гражданите със съответните идеи за ревитализация на сгради или пространства. Един проект може да се реализира по-добре, ако се случи bottom-up, т.е. с повече участие на местната общност, коментира тя. Мод Льо Флок демонстрира такива реализации от Европа, в които граждани са поканени на строителен обект или проектът на Алберто Гарути с осветителни тела в публична среда, които светят при раждането на ново бебе – проект, който има своята реализация и в Пловдив.

На събитието присъстваха представители на общината, като зам.-кметът Пламен Панов, директорът на „Старинен Пловдив“ д-р Елена Кантарева-Дечева и много пловдивчани, сред които архитекти, артисти и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина