В Пловдив са задържани двама братя за серия от измами

Криминале Новини Темида
арест

Йордан и Запрян Налбантови са обвинени за измами срещу 13 лица, като им причинил имотна вреда за около 45 000 лева

Районна прокуратура – Пловдив, привлече като обвиняеми за измами двама братя – Йордан Налбантов, на 48 г., и Запрян, на 52 г. От април 2015 г. до декември 2021 г., в Пловдив, Хисаря, Асеновград, село Брестник и Видин, при условията на продължавано престъпление и при опасен рецидив, с цел да набавят за себе си имотна облага, по-младият е възбудил и поддържал заблуждение у 13 лица, като им причинил имотна вреда за около 45 000 лева. Престъплението е квалифицирано  по чл. 211 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл. 29 ал. 1 вр. чл. 26 ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Част от измамите Йордан е извършил в съучастие с брат си Запрян, също привлечен като обвиняем.

По делото е установено, че обвиняемият Йордан се свързал с част от пострадалите хора и ги убедил да сключат договори за кредит на тяхно име за закупуване на скъпи мобилни телефони. Той обещавал, че ще плаща вноските по заемите, но трябва да му предадат апаратите. След като се сдобил с мобилните телефони, обвиняемият прекъсвал връзката с пострадалите.

Събрани са доказателства, че обвиняемият Йордан извършвал измами и по още една схема. Той твърдял, че заедно с брат си често пътували до Дания. Оттам доставят техника на изгодни цени. За целта вземал капаро от различни лица. Впоследствие той не доставял обещаните стоки, измислял различни причини за това и прекъсвал връзка с клиентите.

В началото на месец декември 2021 г. двамата братя обещали на 28-годишна жена да продадат кучето ѝ в Дания за 2000 лева. Взели животното, след което не заплатили дължимата сума и преустановили връзка с нея.

Разследването по случая е започнало през месец юни 2021 г. след като една от пострадалите жени е подала сигнал в полицията за измама със закупуване на телефон с кредит. Досъдебното производство се води в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Установено е, че извършените измами са общо 30.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Очаква се днес след обяд Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в Районен съд-Асеновград за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.