В дистанционно заседание Апелатвиният съд в Пловдив остави в ареста трафикант на хора, издирван от гръцките власти

Новини Темида

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Б. Т., като потвърди определение на Окръжен съд – Стара Загора, с което спрямо исканото лице е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той се издирва с Европейска заповед за арест подписана от заместник – апелативен прокурор на Траки, Република Гърция, издадена въз основа на съдебно решение от 2018 г. на тричленен апелативен съд в Република Гърция.

Б. Т. е осъден на 7 години лишаване от свобода за трафик на 11 чужденци през турско-гръцката граница срещу заплащане, което  е престъпление, както по гръцкия, така  и по българския Наказателен кодекс. След произнасяне на присъдата, преди няколко години, обвиняемият е обжалвал наказанието си, а гръцкият съд го е освободил от затвора.

Апелативният съд прецени, че с оглед обезпечаване на производството по същинската Европейска заповед, с която се иска лицето да бъде предадено на гръцките власти за изпълнение на наказание “лишаване от свобода”, подсъдимият трябва да остане в ареста. Мотивите за това определение са, че с оглед честите пътувания на Б. Т. зад граница, при по-лека мярка за неотклонение, има опасност той да се укрие. Присъдата му касае престъпна дейност, която според законодателството на Република Гърция е тежко престъпление. Исканото лице е пропуснал да трансформира присъдата си от лишаване от свобода в глоба, което е възможно в Гърция след промяна на законодателството.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Делото се разгледа дистанционно, като с подсъдимият се осъществи видеоконферентна връзка с ареста, а съдебният състав, прокурорът и защитниците бяха в съдебна зала.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.