АктуалноГрадътНовини

Успех за културния календар – ръст в бюджета, въпреки кризата

Над 2 млн. лева заложени за събитията в календара за пръв път в пловдивския бюджет

30 000 лева отиват за организиране на изложби и откупки на творби

2 020 000 лева е общата сума, с която ще се подпомогнат различни събития в рамките на Културния календар в Пловдив за 2021 година. Сумата за пръв път превишава кота „2 млн.“, въпреки кризисната ситуация, свързана с икономиката, общинския бюджет и здравната система. Календарът тепърва предстои да бъде гласуван и одобрен от Общинския съвет идния понеделник.

Почти всички основни фестивали запазват подкрепа и през тази година. Едно от изключенията е Международния фолклорен фестивал, чието провеждане, свързано с множество пътувания на големи екипи от различни страни е под въпрос в пандемичната обстановка. Така за втора поредна година той ще остане без средства.

Големият ни успех като администрация е, че успяхме да задържим и дори увеличим леко средствата, коментира за „Под тепето“ зам.-кметът по културата Пламен Панов. Предходната година те бяха в рамките на 1 980 000 лева. Политиката в културния ресор е тези средства да се увеличават все повече, като освен общата сума, така и отделните културни оператори да получават повече средства всеки следващ сезон. От администрацията по културата споделиха, че са имали по-големи очаквания, но е имало опасност и поради трудностите с бюджета всъщност да има спад. В крайна сметка е постигнат баланс.

Сред големите бюджети са – за „Рок форум – музика от вековете“ с предвидени 60 000 лв, Есенният салон на изкуствата с 40 000 лева, PlovdivGuidArt Fest с 36 000 лв, с по около 50 000 лева или малко по-малко са подкрепени: „Европейски музикален фестивал – Пловдив“, фестивалът за съвременен танц „Черната кутия“, Дни на музиката в Балабановата къща, Пловдив джаз фест, „Пловдив чете“ и др.

30 000 лева са отделени за организиране на изложби и откупки на картини.

Подкрепа и тази година получават академията за изкуства „Синдикат“, отново сайтът за литература plovdivlit.com, Австрийският павилион FLUCA, Капана фест, Седмица на съвременното изкуство. Извън т.нар. „Компонент 1“ в календара, подкрепени са също София филм фест в Пловдив, театралният фестивал Сцена на кръстопът и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина