Новини

Украински слънчоглед влиза в България и сваля цените

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България наскоро обявиха, че украински слънчоглед влиза безпрепятствено в България и сваля цените на вътрешния пазар. От асоциацията ае тревожат от последствията върху пазара на пшеница, чието прибиране предхожда това на слънчогледа. Търговци, пожелали да останат анонимни, говорят дори за нелегален внос, имайки предвид облекчението при внос в Европейския съюз, което Украйна получи след началото на войната и при което стоката не се облага с мита и други такси.

Официалните данни сочат, че пет месеца, след като рязко скочиха нагоре, цените на суровината постепенно се връщат към нивата отпреди година, а резки промени във вноса и износа не се отчитат. „Дневник“ обобщава причините за разликите в цените и защо олиото не следва плътно тенденцията за поевтиняване на суровината.

Какъв е проблемът

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов заяви пред „Дневник“, че със засилването на вноса на украински слънчоглед цената му е паднала от 1700 лв. за тон на близо 1000 лв. В допълнение, по негови думи, преработвателите предпочитат да купуват евтината вносна стока и да произвеждат олио с нея, като то отива основно за износ поради големия интерес.

За засилено търсене на олио говорят и търговци като посочват, че производителите на продукта в момента „правят големи маржове“ заради ползването на евтина суровина.

„Да сте видели олиото да се продава по 2 или 3 лв.?!“, пита риторично Костадинов.

По данни на търговци в интернет има много обяви на украински предприемачи, които продават слънчоглед по 200 евро за тон, който минавайки през няколко посредници, достига в България на цена от 1000 лв. за тон.

Какво се внася и какво се изнася

По данни на производителите на зърно вносът от есента на миналата година до 1 юли тази на слънчогледово семе от Украйна е 800 хил. т. Само през първите 6 месеца на годината пък са внесени 330 хил. т слънчоглед, показват данни на Агенция „Митници“, предоставени на „Дневник“.

В последния си анализ отпреди седмица Министерството на земеделието посочва, че от лятото на миналата година досега слънчоглед не е изнасян през пристанищата във Варна и Бургас, което потенциално означава, че вносът е консумиран на вътрешния пазар, т.е. е преработен в олио и други продукти.

По данни на ресорното министерство през тази година засетите площи със слънчоглед в България са 900 хил. ха, което е с 8.9% повече спрямо миналата година.

Какво става на пазара на слънчоглед

Пазарът на слънчоглед е доста активен, защото се очаква новата реколта през септември да залее пазарите и останалите количества от старата реколта се търгуват доста активно, за да се направи място на новата, коментира пред „Дневник“ Васил Симов, изп. директор на Софийската стокова борса. Той посочва, че на световните пазари има ярко изразена тенденция към поевтиняване на суровината и дава за пример Франция, където в момента тя се търгува за 815 долара за тон при 1000-1100 долара само преди два месеца.

„Само за два месеца цената се срина с 20%, защото се вижда, че слънчоглед има“, казва Васил Симов, изп. директор на Софийската стокова борса.

Симов напомня, че големият скок в цената е в периода февруари-март, когато от 700 долара на тон се повиши на 1000-1100 вследствие на войната. Сега – след успокояването на пазарите, че слънчоглед има не само в Източна Европа, а и на целия континент и по света – цената започна да пада и последните котировки са около 800 долара на тон, допълва той.

Посочва, че в България картината е подобна – очаква се добра реколта от около 2 млн. тона, което е приблизително колкото предходната. Това е напълно достатъчно като количество за потребление в България и дори една трета да се изнесе, анализира Симов.

На Софийската стокова борса цените също са отбелязали спад от 1600 лв. за тон до около 1200 лв. в момента. Не знаем дали е украински, защото български търговец го предлага, но вече чувам и за цени от 1000 лв. на тон, което ни връща на нивата от предната година, обясни той.

Оценката му е, че България се явява голям износител и на слънчоглед, и на олио.

Олиото ще поевтинява още

Спадът в цената на слънчогледа в голяма степен повлия и върху цената на олиото, посочва още Симов. Дава пример с основния борсов пазар за този продукт в Ротердам, където последните котировки са за 1510 долара на тон, а само преди 2-3 месеца са били 2300 долара, което е спад с над 30%.

За България цената на едро в момента е 4.30 лв. за литър олио без ДДС, което е далеч от мрачните 6-7 лв. от първите месеци на годината, заключава Симов. Прогнозата му е, че олиото ще продължи да поевтинява не само заради евтиния внос, но и заради наближаващата нова реколта.

Проверка в търговската мрежа показва, че олиото се продава за около 5.50 лв. бутилката. На коментарите, че производителите на олио купуват вносен евтин слънчоглед вместо български, за да печелят повече, Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България отговаря, че и преди да възникне този конфликт в Украйна също се внасяше слънчоглед в България.

То подчертава, че цената на слънчогледа не може да се формира от малък пазар като България, а той следва световните тенденции. „Дали е вносен или от вътрешно производство слънчогледът ние купуваме на такива цени, на които да произведем продаваемо олио“, обяснява той. Напомня, че

Янев напомня, че олиото и слънчогледът в световен мащаб поскъпнаха далеч преди войната в Украйна заради засиленото търсене особено при започналото възстановяване на икономиките от пандемията. Сега върху цената пък влияят и повишените разходи заради поскъпналите ток и транспорт, които рефлектират върху цените на дребно.

Той отбелязва на свой ред, че на външните пазари олиото поевтинява от достигнатите високи стойности през март и април с около 20-25% като посочва, че вероятно на вътрешния пазар това става с по-бавна скорост заради наличните количества, придобити на по-високи цени.

Янев допълва, че в момента има спад в цените на различни видове масло, сред които соево и палмово. Не се ангажира с прогноза, каквото според него в ситуацията като настоящата, е невъзможна.

Иззточник: dnevnik.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина