АктуалноГрадътКултураНовини

Спокойно и приятно: Как изглежда улица „Иван Вазов“ без автомобили? (СНИМКИ)

В предстартова треска за минифестивала – тест за превръщане на част от улицата в пешеходна

Местните са доволни от ситуацията, щастливи от спокойствието и тишината

Спокойно и тихо е в предстартовата треска на минифестивала, организиран на улица „Иван Вазов“ като тест за затваряне на улицата за автомобили. По идея на община Пловдив частта от легендарната улица между „Авксентий Велешки“ (Библиотеката) и площад Централен ще бъде затворена за автомобили за уикенда. В днешния неделен ден е предвидена концертна програма с участие на групи, като Подуене Блус Бенд и Ревю. Голямата идея е да се направи тест за превръщането на улицата от тсегашния ѝ вид към пешеходна или с ограничено автомобилно движение.

Приятната обстановка изненада приятно местните. Всички са доволни от ситуацията, няма драма с трафика и автомобилите. За неделния ден е предвиден спектакъл на Кукления театър, изложба на Ретро автомобили, а след 18 часа – музикална програма. Първи на сцената се качват Д2, след тях са Подуене блус бенд и Васко Кръпката, а в 21 часа ще свири група Ревю.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Това е най–хубавата улица в града. Тя носи духа на Пловдив отпреди повече от сто години, когато българската нация се е възраждала след вековете османско владичество. Планирана е в тогавашните европейски градоустройствени мащаби и излъчва самочувствието на издигналите се в икономическо и духовно отношение граждани.
    Нека да е пешеходна зона, за да се наслаждаваме на красивите сгради и чинари, които създават неповторима атмосфера.
    Дано новодошлите тук разберат това, защото само с люлеене на задници на хорото на площада не се става Пловдивчанин.

  2. Тишина и спокойствие??? Заповядайте сега в 22:00 часа целият квартал се тресе. При празен площад за 20 милиона абсолютна гавра с живущите. Да не говорим за задръстванията през целия ден.

  3. Поредната измишльотина..арт хепатит с общиствен ресурс. Важно е улицата да остане отворена за автомобили, чака ни пробив под гарата, нов бетонен мост, артериите важна….

    1. Тази улица трябва да е пешеходна, тя е красива, исторически богата и изключително ценна. Не е за да мине човек за пет секунди с колата си.

  4. Приятните преживявания на малкото пешеходци по Иван Вазов ще доведат до неприятен трафик и задръствания по по-малките улички в квартала. И по-мръсен въздух, естествено. Защото който трябва да отчита всички фактори, не е силен в мисленето. Дай му на него да служи на дядо Николай.

    1. Ама най-удобно е на колата, нали? Да си запалиш и да отпрашиш с мръсна газ, нищо, че става дума за 2-3 километра. И всеки си кара сам, обикаля си по-малките улички. Това колко е замърсяващо и непрактично, никой не го отразява. Тези, които карат коли на два километра в града, са виновниците и за трафика, и за мръсния въздух. Управниците, че не са цвете, така е, ама като не искат хората да слязат от тия излишно коли, после да мрънкат, не върви…

  5. Тишината през деня ги е изненадала приятно, децибелите вечерта ще им разкажат играта 🙂 Хубаво е да е пешеходна улицата, това е и моя отдавнашна мечта, но не мога да приема таза мода да се правят сцени за шумни концерти насред града. Това не е камерна музика, не са акапелни изпълнения, а като се има предвид и привързаността на нашите озвучители към силните баси, ще бъде невъобразим шум.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина