ГрадътНовини

Семейство Джуркови получи наградата „Борис Христов“

Венцеслав и Анна Джуркови – създатели на едноименната галерия в Пловдив, са новите носители на наградата „Борис Христов”.  Призът се дава за втори път. Той отличава личности и  организации, които имат съществен принос за развитие на културата в града, и е инициатива на Фондацията за  развитие на артистични таланти, подкрепяща млади дарования, съобщават официално организаторите на награждаването.

Над сто платна на известни български художници от края на 19. и началото на 20. век  включва колекцията на семейство Джуркови, които по професия са лекари. Галерията, открита преди две години, се превърна в едно от най-интересните и елегантни културни средища на Пловдив. Впечатляващата сбирка от картини, разположена в реставрирана къща в Стария град, представя  известни български живописци, като се дава информация за живота и стила им, за да може посетителите да имат по-пълна представа за тяхното творчество. Така галерия „Джуркови” реализират не само естетически, но и образователни цели, което мотивира журито  да я удостои с наградата „Борис Христов”.

Призът беше връчен на тържествена церемония на 27 май 2022 г. вечерта в самата галерия. Комисията единодушно я  посочи за достойна да получи това признание, заяви Иван Фратев, директор на Фондацията, при награждаването.  Венцеслав и Анна Джуркови не само са издигнали хобито си  до професионално ниво, но и са отворили къщата си за публиката, а не всеки е готов да го направи, добави той. Това дело заслужава нашето уважение и похвала, изтъкна г-н Фратев.

Новите лауреати на наградата „Борис Христов” бяха поздравени и от нейния първи носител – доц. д-р Нина Найденова, директор на Държавна опера-Пловдив, която миналата година бе отличена за организирането на фестивала „Опера оупън”.  Наградната статуетка е миниатюра на един от популярните  символи – „Маската”, изработена от скулптора Цвятко Сиромашки, която посреща посетителите на входа на Дома на културата „Борис Христов”.

Идеята за превръщането й в индивидуален награден знак е на  Иван Фратев, който години наред подкрепя  възпитаници на училищата по изкуствата, както и стойностни културни събития. Част от неговата благотворителна  дейност е  и учредяването на наградата „Борис Христов”. Тя  носи посланието, че без хората, отдали се на утвърждаването на изкуството в развитието на нашия град, няма как да развиваме младите артистични таланти, поясни той при връчването на наградата.

В началото на церемонията беше излъчен биографичен филм за световноизвестния бас Борис Христов и неговата академия за млади таланти в Рим. Лентата е създадена от екип на БНТ-Пловдив със сценарист Галена Паскова, режисьор  Пепа Кошишка и оператор  Виолин Палейков. Тя е посветена на 100-годишнината от  рождението на именития творец.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Няма ли кой да направи нещо за реставрацията и естетизацията на къщата, където е роден Борис Христов на ул. Велико Търново в Пловдив. Тази историческа сграда не е без значение, а толкова малко хора знаят за нея. Голям пропуск на общината и т. нар. културен отдел.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина