КриминалеНовини

Съдът в Хага иска арест на Нетеняху и лидери на Хамас

Още един политически ръководител в Израел и няколко в Палестина са част от хората с повдигнати обвинения от Международния наказателен съд

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на израелския премиер Бенамин Нетаняху и на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар, предаде Си Ен Ен, цитирани от Офнюз. Те са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради атаките срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Ивицата Газа. 

Съдът също така иска заповеди за арест на израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и за двама други висши лидери на терориистичната организация – Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри и политическият лидер на „Хамас“ Исмаил Хания, съобщи главният прокурор на съда Карим Хан.

Той каза още, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват „унищожаване, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане“.

„Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха взети от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел“, посочи Карим Хан.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни по време на военен конфликт“.

Когато миналия месец се появиха твърдения, че главният прокурор на МНС обмисля да издаде заповед за арест на израелския премиер, Нетаняху каза, че всякакви заповеди за арест на МНС срещу висши израелски правителствени и военни служители „ще бъдат безобразие от исторически пропорции“ и че Израел „има независима правна система, която стриктно разследва всички нарушения на закона“.

Попитан за коментарите на Нетаняху, главният прокурор на съда заяви, че „никой не е над закона“.

Той каза, че ако в Израел не са съгласни с МНС, „те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да повдигнат оспорване пред съдиите в съда и това е, което ги съветвам да направят“.

Израел и САЩ не са членове на МНС. МНС обаче твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г.

Заповедите срещу израелските политици бележат първия път, когато Международният наказателен съд взема на прицел лидера на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху редом до руския президент Владимир Путин, за когото Съдът издаде заповед за арест заради войната в Украйна.

Вчера (19 май) центристът Бени Ганц заплаши да подаде оставка от правителството, ако до три седмици то не приеме нов план за войната в Газа. Той поиска от премиера Бенямин Нетаняху да се ангажира със съгласувано виждане за конфликта в Газа, в което да се посочва кой може да управлява територията след войната, като постави и срок за това – до 8 юни.

Ганц предупреди, че ако дотогава очакванията му не бъдат удовлетворени, ще оттегли своята центристка партия от извънредното правителство. Премиерът Нетаняху коментира заплахата, като заяви, че Ганц е избрал да постави ултиматум на министър-председателя вместо на радикалното палестинско движение „Хамас“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина