ИзбориНовини

Руски дипломати в България – 40, 114 или 150?

Филип Воскресенски съобщи във вторник, че консулските служби на Русия в България спират работа

Новината, че страната ни отзовава 70 руски дипломати, предизвика редица въпроси за броя на руските дипломатически представители в България.

„В днешния ден бяха отзовани 70 дипломата на руската държава, които нашите служби са идентифицирали до голяма степен като хора, свързани с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие“, бяха думите на премиера.

Според текста на съобщение, публикувано почти едновременно с казаното от Кирил Петков в кулоарите на парламента, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала вчера на среща в МВнР посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

Там тя е била информирана за решението на българската страна „за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация„. В това съобщение изрично е уточнено, че „числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители„.

Пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски – най-високопоставеният руски дипломат у нас, който трябва да напусне страната до 3 юли, съобщи вечерта във вторник, че консулските служби на Русия в България спират работа.

Пред ТАСС Воскресенски обясни, че в резултат на действията на българските власти, които са изгонили всички служители на генералното консулство на Русия в Русе, то се закрива.  Почти всички работещи в генералното консулство във Варна също трябва да напуснат България. Временно работа спира и консулския отдел на руското посолство в София.

Според листата на представителите на дипломатическия корпус, акредитирани у нас, която е публикувана на страницата на Министерството на външните работи към март т.г., в България са били акредитирани 42 руски дипломати, като в това число не влиза посланик Елеонора Митрофанова.

В същото време на парламентарно питане от народния представител Ивайло Мирчев (Демократична България) на 26 май т.г. външният министър Теодора Генчовска е отговорила следното:

„Броят на руските дипломати, акредитирани към посолството на Руската федерация в страната ни е 32 човека. Броят на руските дипломати, акредитирани към Генералните консулства във Варна и Русе е 8 човека“.

Така към този момент общият брой на руските дипломати в България би следвало да е 40 души плюс посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова. Според министър – председателя Кирил Петков обаче, изгонените руски дипломати са 70.

Защо има такава разлика?

Членовете на дипломатическите представителства се делят на три категории съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.: дипломатически, административно-технически, обслужващ и частен персонал.

Членовете на дипломатическия персонал са тези с дипломатически ранг: посланик, пълномощен министър или управляващ посолството, съветници, секретари, аташета и др.

Към административно-техническия персонал спадат завеждащите канцелария, счетоводителите, преводачите, машинописките, радистите, шифровачи и др., които изпълняващи административно-технически функции.

Обслужващия персонал се състои от лицата, които изпълняват помощни и обслужващи дейности, като шофьори, куриери, охранители, готвачи, градинари и др.

Така излиза, че първоначалната изненада от броя на персонала в руските дипломатически представителства у нас, които трябва да напуснат страната до 24 ч. на 3 юли т.г. може да има две причини.

Първата – заради неточно боравене с термините, регламентирани от Виенската конвенция. В общия брой от 70 души, които трябва да отлетят за Москва до полунощ в неделя най-вероятно са включени неуточнен до момента брой руски дипломати, но и административно-технически служители.

Втората причина може да е във факта, че по неофициална информация броят на руските дипломати у нас е между 114 и 150 души, тъй като от десетилетия Москва изпраща служители в дипломатическите си представителства по света с т.нар. временна акредитация.

Източник: dnevnik.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина