АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

Реставрират две знакови сгради до Чифте баня

Къщите на бул. „Шести септември“ са в процес на одобряване на документация за реставрация

Две знакови за Пловдив сгради предстои да бъдат реставрирани в най-скоро време. В момента тече процес на обработка на документация за възстановяването на къщите в съседство до Чифте баня на булевард „Шести септември“. Къщите са издигнати през 20-те години на миналия век и в последните години не бяха в добро състояние.

В по-лошо състояние е по-далечната от Чифте баня сграда. Тя е построена от архитект Александър Върбенов през 1922 година. Той е автор на още няколко красиви пловдивски сгради, като например домът на Недко Кабелшков – къщата, диагонално от Музкалното училище на улица „Кръстю Пастухов“. Домът, който ще бъде реставриран на „Шести септември“ също е на известни пловдивчани – той е свързан с големите пловдивски фамилии Личеви и Обрейкови, както и Кьосеиванови.

Родът Личеви е свързан с Пловдив още от годините на Освобождението. Богатите Иван и Величка Личеви са сред дарителите за построяването на храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в съседство до споменатата къща. Това се случва около 1880 година. Наследник е известният Личо Личев, роден малко преди Освобождението. Историята на къщата се свързва с двете му дъщери – Величка и Мара, родени в първите години на новия XX век.

Мара се жени за Петър Кьосеиванов – адвокат и брат на политика Георги Кьосеиванов. Величка също се събира с именит съпруг – Обрейко Обрейков. Той е сред основателите на Мострения панаир през 30-те. Баща му Стефан Обрейков е от Клисура, откъдето бяха по време на Руско-турската война с майка си, след като губи баща си Йовко.  Домът на Обрейкови е на улица „Софроний Врачански“ и също днес не е в много добро състояние и чака по-добра съдба. (Още за фамилиите и къщите на споменатите Недко Каблешков и Стефан Обрейков може да прочетете в този материал.)

В следващите десетилетия къщата преминава през типичната за България история с отнемане от оригиналните собственици и в последствие реституция. В последните години къщата е известна с фото студиото на първия етаж.

Идеята на настоящите собственици е да възстановят къщата в оригиналния ѝ вид, научи „Под тепето“. Документите се придвижват в администрациите и се очаква в скоро време нейната реставрация да започне.

Подобна е ситуацията с къщата на ъгъла на „Шести септември“ и „Четвърти януари“ – непосредствено до Чифте баня. Къщата също е на около 100 години, и макар и в малко по-добро състояние спрямо съседа си, се нуждае от освежаване.

снимки: Google

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

7 коментари

  1. Поредната интересна статия, отразяваща не само артефакти на архитектурата, но и съдбите преплитали си покрай тях. Общо взето и тогава бракове по сметка 🙂
    Искаме още такива статии !
    Благодаря

    1. По Станчовата логика фместо новинарски, този сайт ще се превърне в нафталин – понеже бая къщя из Филибето, майна, и всяка със „съдби преплетени“, с носталгии, хленч, ванилия и непрогледна …СКУКА.
      „Творецът“ Хонорис Кауза на БАНда (продажник) нека си твори литератури, да си печати и ПРОДАВА щом има таквизи като „стан“ да му плащат за КАЛИНКОСТ. Не тук.
      Мерсиме, и ние.

  2. Браво – особено къщата с фотото е страшно красива и щом бъде възстановена, ще блесне. Дано се направи качествено, като всички нетипични добавки тук и там се премахнат, както и всякакви други намеси.

  3. Теодорчо, явно този път са ти кихнали кинти за добрите думи. Друг път много “подковано” се изказваш, кой как нямало да си сеърши работата с реставрациите.

  4. Докато се придържа към (несъстоятелните си) претенции, че бил „историк“ колегата акад. проф. д-р инж. КараКалинков – може.
    „SUTOR, NE SUPRA CREPIDAM!“
    Но всякакви попълзновения да проповядва, поучава, или ОЦЕНЯВА архитектура бидейки заграбил Фондация „модернизАм’ -напук на безработната Колегия квалифицирани дипломирани професионалисти- следва да бъдат осмяни, презряни и спряни.
    ПРЕДИ ДА РАЗДАВА ОЦЕНКИ ДА БЕШЕ СИ ВЗЕЛ ОЦЕНКИ, А?
    На краставичари краставици няма нужда да продава!
    Нито е „изкуствовед“ =учил-недоучил!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина