Разлепващите се тапети на Широкото като символ на неадекватните решения

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини Под ножа

Разпадането на боядисаните в червено шарени принтове са логично последствие в цялата картина

Тапетите, които бяха налепени върху сградата културна ценност на Широкото в Капана, започнаха да се разпадат. Те са поставени върху автентичната мазилка на близо 150-годишната сграда, но явно не достатъчно качествено и вече се разлепят.

Преди по-малко от две години историческата ценност бе облепена в грозни принтове със зеленина – вместо истинска такава.  След публичния потрес и реакции от отговорни институции, вместо принтовете да бъдат премахнати, те бяха набързо боядисани, за да не си личи.

Неадекватното решение доведе до съвсем логично последствие. Грижата към сгради културни ценности е специфична и използването на качествени, близки до автентичните материали е много важно. Разбира се, модерни технологии намират място. Но случаят далеч не е такъв и се превръща в символ. Евтин принт, залепен върху мазилката нямаше как да не се разлепи рано или късно – в случая изненадващо по-рано от очакваното. Подобен резултат ще има и от други по некачествени идеи, като подмяна с евтини дограми или недобре изпълнени външни изолации, които имат негативни, но напред във времето, качества спрямо тези сгради. Сграда

Споделете ни във:

12 коментара за “Разлепващите се тапети на Широкото като символ на неадекватните решения

 1. Да … за чия злоба става дума само не знам …
  И колко трябва да разбира човек за да види … че наистина са се разлепили 🙂
  Точно като фугите на Лъвов мост … за които група експерти “крещеики” ни убеждават, че това е нормално …
  Тепърва ще сме свидетели на резултатите от всички неадекватни действия и решения, от изминалите 10 години …

 2. ЧЛЕН-кор. на БАНда проф. д-р арх. Фьодор КараКАЛИНКА, "неподкупен" академик си има тарифа за Възхвали! каза:

  НЕПОДПИСАЛ, ПОНЕЖЕ …СТЕСНИТЕЛЕН НО ПЪК НЕПОДКУПЕН”””само един идиот от ПОД ТЕПЕТО (Един мазен,слаб и злобен човек) не одобряваше, точно този, който работи или е част от ПОД ТЕПЕТО ,вдигна пара до небето, иначе металните решетки и плочки по 3 лв м2 на другата фасада не ви пречат! Вие сте същите като корумпирани политици, когато вие правите нещо, то е невероятно, като направи някой друг нещо веднага го анетамосате! Няма чест и достойнство във вашите редици, дори съставени от трима човека, вие може само пушилка да вдигате! Като сте толкова загрижени, направете ремонт за ваша сметка: D да ама не, вие единствено можете да хулите, хора които искат да променят нещата към по добро, дървени философи! Особено този който се прави на интелектуалец а всъщност е човек без капка познание!””” АМИ КАТО НЕ СТЕ МУ ИЗКАШЛЯЛИ ДОСТАТЪЧНО БАКШИШ…

  1. Той тоя разбирач пърдом, разбираТЕЛ ДРАПА ДА КОМАНДВА строителството и естетиката на Града и особено на (“поверения” му) КАПАНА.

   КАЛИНКИТЕ са се вкопчили в нацията като кърлежи и отърване няма. Ще му продадат диплома-три от някоя междуселска Магнаура дето вече са на всеки тротоар, па и Докторат може, колко му е, виж д-р КАМАТА!

   1. АХ! Сестро!
    “…символ на неадекватните решения…”
    “…символ на неадекватните решения…”
    “…символ на неадекватните решения…”

 3. Така наречения в по-горните коментари”журналист” на “Под тепето” отново се изказва неподготвен. Както и в предишните си писания той отново не успя да разбере духа на пловдивчани.

 4. Най загрижените ПОД ТЕПЕТО 😀
  Смях без гащи! Я погледнете сградите ДО тази която сте снимали, тази която когато я правиха, толкова много ви бидеше очите! Сградата както казаха много хора тогава, им харесва, само един идиот от ПОД ТЕПЕТО (Един мазен,слаб и злобен човек) не одобряваше, точно този, който работи или е част от ПОД ТЕПЕТО ,вдигна пара до небето, иначе металните решетки и плочки по 3 лв м2 на другата фасада не ви пречат! Вие сте същите като корумпирани политици, когато вие правите нещо, то е невероятно, като направи някой друг нещо веднага го анетамосате! Няма чест и достойнство във вашите редици, дори съставени от трима човека, вие може само пушилка да вдигате! Като сте толкова загрижени, направете ремонт за ваша сметка: D да ама не, вие единствено можете да хулите, хора които искат да променят нещата към по добро, дървени философи! Особено този който се прави на интелектуалец а всъщност е човек без капка познание!

 5. Както винаги “умниците ” от “Под тепето” пишат пасквили достойни за клюкарски сбирки ! Този който е написал статията даже няма смелостта да се подпише с името си !

 6. Идиотската статия и некомпетентност по въпроса не е нищо ново за “под тепето ”
  Особено като се има предвид, че точно тези свързани с кмета на централен който даде разрешение, след което се отметна !
  Тези които слагаха тапетитите, никога не са заявявали че след монтаж, тапета се боядисва! Това решение е изцяло на някой друг, но не и на формата изпълнител! Тапетитите и материала са направени за печат от принтер преди монтажа, марката на тапета е LG а вносителя е “микро Асу ” !
  Такива статии изсмукани от нечий некомпетентен коментар са всичко, но не и компетентни!
  Най лесно е да търсиш грешките на някой друг, без да гледаш собственият си насран гъз

  1. Факт е, че тапета се разлепя и ще трябва да се направи ремонт на ремонта! А кой и каква вина има е добре да погледнат и правораздавателните органи!

   1. “ПравоРаздаватело” нема какво да се меша, “данакоплатецо” оти данаци харчени НЕМА.

    ЧАСТНИКът може да се черви, може па и да си го ‘аресва ТАКО – оно не е твоя работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.