Премиерът в Брюксел: ЕС е единен, че Русия трябва да плати цената за агресията си срещу Украйна

Градът Избори 2021 Новини
Кирил Петков

Европейския съюз даде ясен знак, че държавите членки говорим в един глас и сме категорични, че Руската федерация не може да остане безнаказана. Всяка такава агресия трябва да има цена. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти след извънредната среща на членовете на Европейския съвет. В Брюксел европейските лидери приеха санкции срещу Руската федерация заради непровокираната и неоправдана военна агресия спрямо Украйна.

„При такова нападение и загуба на хора, на което сме свидетели – вчера на масата в Европейския съвет нямаше глас за меки мерки“, отбеляза Петков. Премиерът добави, че продължават дискусиите около конкретните санкции, но беше категоричен, че те ще засегнат големи сектори на руската икономика и активи на хора, имащи отношение към решението за агресия спрямо Украйна.

Премиерът Кирил Петков посочи, че в България вече действа щаб в Министерството на външните работи, който в координация с Министерството на иновациите и растежа, денонощно работи за оказване на помощ на българи от Украйна, пожелали да се върнат у нас. Петков добави, че България, както и останалите държави от ЕС, има готовност да посрещне украински граждани, бягащи от конфликта в родината си.

„Всички лидери на Европейския съвет вчера споделихме, че е важно домакинствата вкъщи да не бъдат засегнати“, изтъкна още премиерът. В този контекст министър-председателят отбеляза, че по отношение на енергийната сигурност българският интерес е над всичко. Затова е разговарял с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, така че възможно най-бързо да приключи изграждането на гръцката газова връзка.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че именно в настоящата криза България трябва да предприеме действия по отношение на попълване на дефицитите в армията си. Министър-председателят поясни, че предстои да бъдат взети решения на ниво НАТО за ситуацията с Украйна, като изтъкна, че военен конфликт НАТО-Русия няма да има. Петков отново припомни, че координацията се случва на ниво НАТО, като изтъкна, че България е рамкова държава и в този контекст участва със собствени сили. Същевременно премиерът посочи и значението на противодействието срещу хибридните атаки, включително от политически партии и неправителствени организации, които по думите му ще се опитват да правят разрив в единната европейска позиция.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.