Новини

Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че ако стане министър-председател ще поиска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Преди планираните за днес срещи с политическите сили в парламента еврокомисарят Мария Габриел представи приоритетите си пред парламентарната група на ГЕРБ-СДС, предаде БНР.

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел беше посрещната с бурни овации в зала „Изток“ на Народното събрание и се обърна към депутатите на ГЕРБ-СДС:

„Заставам пред вас с чувство за голяма отговорност, за голямата отговорност, която всички ние носим пред българите“.

Мария Габриел заяви нуждата от редовно правителство и диалог с конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план.

„Днешното ми първо послание към всички ще бъде – да работим заедно за екипна България и за българската стратегия на трите А-та – амбиция, авторитет, ангажимент.“

Кандидатът за премиер на ГЕРБ очерта основните приоритети – план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите, стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет, правосъдна реформа, приемане на основните закони – механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОМПИ и нейното разделяне – на Комисия с разследващи функции и Комисия по отнемане на незаконно придобито имущество.

По думите на Габриел е нужна е и конституционна реформа и увери:

„В светлината на обстоятелствата от последните седмици първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт.“

Друга група приоритети са справяне с инфлацията и ръста на цените, преодоляване на негативните последици върху икономиката. Гарантиране на енергийната сигурност и защита на бизнеса и населението от изкривяване на енергийния пазар. Приемане на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми, подобряване сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата и миграционния натиск, членството на България в Шенген, модернизация на армията.

Мария Габриел се обяви за иновации и инвестиции в младите хора и за преодоляване на регионалните различия.

„С всички тези, с които ще търсим формулата за работещо правителство и обединено за България, заедно ще идентифицираме ключовите сектори и мерките, от които те се нуждаят.“

За 10 часа бе предвидена среща с „Продължаване промяната – Демократична България“, която най вероятно няма да се състои. Следват срещи с ДПС и „Има такъв народ“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина