НовиниСъдТемида

Пловдивският окръжен съд отказа да предаде българския гражданин на гръцките власти

Съдът констатира, че част от действията, предмет на разследването, започнато на територията на Република Гърция, са извършени в България и пълно и ефективно разследване на конкретното престъпление, може успешно да се проведе и от българските съдебни власти

Пловдивският окръжен съд отказа да предаде българския гражданин с инициали Т. Т. на компетентните органи на съдебните власти на Република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест. Заповедта е издадена от следовател в Районен съд – Драма, одобрена от председателя на Апелативен съд в Траки, Република Гърция, с цел провеждане на наказателно преследване за  престъпление – оказване на помощ при незаконно влизане и пребиваване на територията на Република Гърция, наказуемо според гръцкия Наказателен кодекс с лишаване от свобода до 8 години.

Съдът констатира, че част от действията, предмет на разследването, започнато на територията на Република Гърция, са извършени в България. С оглед задължението си по чл.40 ал.1 т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като изпълняващ  Европейската заповед за арест /ЕЗА/ орган, съдът прие, че обективно, пълно и ефективно разследване на конкретното престъпление, описано в ЕЗА, предвид трансграничната му специфика, може успешно да се проведе и от българските съдебни власти.

На това основание съдът отказа българския гражданин Т. Т. да бъде предаден на гръцките власти.

С оглед на така постановеното решение  Пловдивският окръжен съд отмени взетата спрямо Т. Т. мярка за неотклонение домашен арест.

Решението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 5-дневен срок.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина