АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Открийте стогодишните разлики: Улица от XX и от XXI век

Сравнение между улица „Иван Вазов“ и булевард „Северен“ показва разликата в проектирането и повдига въпроса: Къде са дърветата?

Сто годишната разлика в проектирането между две улици, които са реализирани в тогавашния – и сегашния – края на града в началото на XX и началото на XXI век демонстрира ландшафтния архитект Невена Пачеджиева. Сравнението е между улица „Иван Вазов“, създадена като „Станционна“ към Централна гара, тогава в края на града – и новопроектирания булевард „Северен“ от моста на Адата до Брезовско шосе.

„Не знам дали има смисъл да пиша нещо изобщо, снимките говорят достатъчно красноречиво. Въпреки, че има проект за озеленяване, той не е изпълнен и градусите по булевард Северен ще са убийствени. Очевидно е проектиран за автомобили с климатици. Хора, пешеходци, колоездачи и прочие не са добре дошли,“ коментира специалистът по зелени системи. Както самата Пачеджиева отбелязва, освен отсъствието на дървета е видима липсата на отношение към пешеходци и велосипедисти с изпълнението на частите извън лентите за автомобилно движение.

„Пловдив има нужда от истински градостроители, които да мислят за поколенията след 100 години. Пловдив има нужда от ландшафтни архитекти, които да следят за изпълнението тези елементи от градската среда, които ще направят живота в града по-добър“, добави още тя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Не знам дали сте наясно, но въпреки тежкото наследство от 5 века след Освобождението, а и дори повреме на робството всеки родител, без значение дали е овчар, ковач, кожар или каквото и да е било е имал за основен приоритет на образова децата си. Дали сте забелязали в селата от онова време кои санай-големите и здрави сгради- училището и църквата! Затова има много истории как чужди дипломати или търговци се губят из гори и полета и намират овчарчета, които на перфектен френски/немски/английски/италиански ги упътват. А като прибавим моралните и нравствени ценности в комбинация резултатът от сравнението е ясен. В момента въпреки всички технологии, няма образование, а за морал и нравственост няма нужда са говорим. Между другото всички шосета, които не са пипнати са така, но пък при тях дърветата пречат на лайнетата в коли и мотори, тъй като пътя става тесен за техните комплекси и ги изсичат.

  2. Не е нужно да се сравнява ул. „Иван Вазов“ със “ Северен“ – участъкът, който в най-скоро време ще изчезне, по бъдещото трасе е една случайно запазена част от бившето “ Брезовско шосе“, от същото време. Дизайнът е същия – каменна настилка, дървета, образуващи тунел над тях…Било си е стандарт, в горещите пловдивски температури.

  3. Именно, за да го разгледам, защото не минавам иначе оттам. Тръгнах от кръстовището с Брезовско шосе и вървях по южния тротоар до моста на Адата. Мога да потвърдя напълно направените в статията констатации. Пътното платно изглежда в безупречно състояние, но не мога да кажа същото за тротоарите. Поначало, като пешеходец, съм против асфалтовите тротоари, и този случай, за съжаление, не ме убеди в противното. На много места има шахти и на тези места червеният асфалт е почнал да се изроня и да изниква трева. Определено беше жега и слънцето блестеше директно, така че липсата на дървета се усещаше от практична гледна точка, а разбира се, и че естетически е по-добре да има дървета. Друга забележка, която бих изразил е, че са си поспестили известна сума при отчуждаването и на места тротоарът става доста тесен, въпреки че е за споделено преминаване на пешеходци и колоездачи. Та, така, платното изглежда изпълнено много добре, но тротоарите са покъртителни. В интерес на истината, това не е популярна зона, ние бяхме единствените пешеходци през цялото време. Но как да се развие като място, когато няма нужните условия!? Ето сега се строят големи кооперации и офис сгради по този булевард, ще има приток на хора, това е моментът да се направи нещо.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина