НовиниСъдТемида

Обвиниха двама мъже за трафиканти на хора

Районна прокуратура-Пловдив предаде на съд двама обвиняеми за подпомагане на 41 граждани на Йордания и Афганистан да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо двама мъже на 40 г., и 23 г. Те са предадени на съд за това, че 30.03.2021 г., на автомагистрала „Тракия“, посока гр. София, на 146 км, в землището на с. Шишманци, обл. Пловдив, в съучастие, като извършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомогнали да пребивават и преминават в страната на 41 чужденци, представящи се за граждани на Йордания и Афганистан, чрез използване на товарен автомобил и извършване на превоз.

Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал.2 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 30 март 2021 г., служители на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР –Пловдив, установили товарен автомобил „Пежо Боксер“, който бил спрял в аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ заради спукана гума. При извършената проверка в купето и товарното отделение били открити 41 чужденци, граждани на Йордания и Афганистан. Те нямали документи, като по-късно е била установена тяхната самоличност.

Няколко дни по-рано двамата обвиняеми, които се познавали отпреди, се срещнали в село в община Свиленград. Там по-възрастният предложил на по-младия да прекара с бус група мигранти до гр. София, за което щял да получи 1000 лева. Той се съгласил. На 30 март 2021 г. чуждите граждани били качени в товарния автомобил „Пежо Боксер“, като изчакали пристигането му в полуразрушена и изоставена къща в друго село. През цялото време на движение по автомагистралата двамата обвиняеми поддържали връзка по мобилните телефони. Организаторът се информирал за местонахождението на буса и давал указания, движейки се на известно разстояние пред него с друг лек автомобил. Чуждите граждани, всички мъже, са били настанени в Миграционен център.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина