ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътНовиниОбщина Пловдив

Общината планира да прекрати договора за концесията на Руския пазар

Пореден опит за отдаване на Инсинератора ще направят на днешната сесия в Общински съвет

Предложение на кмета Здравко Димитров за отдаване на концесия на Инсинератора за изгаряне на болнични и медицински отпадъци влиза в дневния ред на заседанието на местния парламент днес. Предвижда се в общинската хазна да се плати 500 000 лв. без ДДС еднократно, а на година не по-малко от 70 000 лв. без ДДС, или 3% от размера на нетните приходи. Припомняме, че предложението вече няколко пъти бе в полезрението на съветниците, но те го отхвърляха с аргумент, че липсват подробни анализи и обосновки. 

Дават Инсинератора на концесия

Изчислената прогнозна стойност на концесията за 35 години е 75 023 968 лв., а ако срокът бъде удължен до 46,7 години – сумата става 104 731 541 лв. Таксата за приемане на отпадъци е изчислена на 1,80 лв./кг. без ДДС. Концесионерът трябва да инвестира около 10 млн.лв. в оборудването и сградите.

Тук е мястото да припомним, че близо 15 години след като е изграден, общинският Инсинератор никога не е работил.

Местният парламент трябва да приеме и отчета за всички обекти, които са отдадени на концесия. От дневния ред на заседанието е видно, че Община Пловдив планира също така да прекрати договора за Руския пазар, която изтича през март идната година. При сключването му през 2004 г. той бе подписан за срок от 15 години, който след това беше удължен с още 5, както позволява закона. Предложението на общинската администрация е съветниците да вземат решение, с което да откажат удължаването на договора с още 5 години.

Концесионерът на 15-те декара до КАТ е изпълнил инвестиционната програма по договора, построил е 11 сгради, като е вложил над 864 хил. лв, плюс допълнителни инвестиции от над 1,4 млн. лв, става ясно от доклада.

Нова концесионна процедура е предвидена и за пешеходния подлез на Понеделник пазара. За последно тя бе на дневен ред по време на подготовката на Пловдив за ЕСК и кандидатстването за ЮНЕСКО с римските мозайки.

Удължават концесията на Жорж Трак за подлеза на Понеделник пазара до 2019-а

Припомняме, че по предложение на кмета Об С трябва да вземе решение за продажбата чрез публичен търг с явно наддаване на апетитен имот в центъра на Пловдив – къщата на „Велико Търново“ 7. Още по темата четете в статията Пак вадят за продажба апетитен имот в сърцето на Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина