АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовини

Общината готова да откупи частния имот за 1,3 млн лева за помощния Гребен канал

Община, областна управа и Федерацията по гребане отново вдигнаха темата за втория канал

Темата за втори гребен канал отново излезе на дневен ред със стартиращото утре световно за юноши и девойки в Пловдив. Патрик Ромбауд от Световната федерация заяви, че гребането очаква от Пловдив да бъде изградено помощно съоръжение, което да качи гребния канал на световно ниво.

„Искаме това да стане реалност и да видим втора копка след първата преди години“, заяви Ромбауд на пресконференцията ден преди първите стартове.

След него Светла Оцетова, която също е на директорски пост в Световната федерация каза, че осъществяването на паралелния канал ще вдигне много нивото на базата в Пловдив, и силно се надява община Пловдив да е активна в този процес.

В разговора се включи и зам.-кметът по спорта Георги Титюков. Той заяви, че всяка година администрацията инвестира в подобряване на базата, но най-важното е да се реализира проектът за Екопарк Марица, който включва и втория гребен канал. Той съобщи, че общината обмисля да отдели 1 млн и 300 хиляди лева в следващите няколко години, за да купи частния имот на английски инвестиционен фонд, който попада в рамките на планирания за Екопарка терен. Титюков припомни, че дублиращото съоръжение ще бъде дълго 2100 метра, каналът ще е широк 45 метра и ще има 3 връзки със съществуващото сега съоръжение. Общата площ е 105 дка.

Зад идеята на общината за изграждане на помощен канал застана и представителят на държавата – губернаторът Ангел Стоев, който заяви, че областната администрация и кметството гледат в една посока относно този проект. Той ще струва над 10 млн лева, като поради размера на сумата тук трябва да се включи и държавата.

„Важно е всички да обединим усилия, за да стане реалност помощният гребен канал, и да имаме едно съоръжение, което да посрещне голямо световно първенство по гребане“, каза Свилен Нейков от българската федерация.

Казусът с втори гребен канал обаче е, че за да се реализира въпросното съоръжение върху 105 дка плюс планираните изкуствени езера и зелени площи, трябва да се отсече цялата гора между съществуващия канал и дигата на река Марица.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Крадливите калинколизачи бързат да дозалебят преди да са ги опънали за ластика…похарчихте го този град за гнусните си схеми…но един ден ще ядете бахура!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина