АктуалноГрадътКултураНовини

Облицоваха в стиропор и РТВЦ-Пловдив

Поредна красива стара сграда в центъра на града е опакована в топлоизолация

Бившето училище „Кирил Нектариев“ – сега сграда на РТВЦ-Пловдив – става поредната красива стара сграда, опакована в стиропорена външна изолация. В последните седмици работници издигнаха скеле и започнаха да поставят дебелата външна топлоизолация, а в последните дни проектът премина и към входа на сградата.

Тънката елегантна козирка и колоната, облицована в бучарда на входа – акцентите на цялата модернистична сграда – се опаковат със съвременния материал. По този начин ще се изгуби облика на красивата постройка, в която модернистичните архитектурни жестове са именно добре обмислените пропорции, деликатно третиране на входа и обединяването на прозорците в хоризонтални ленти чрез елегантни рамки – все решения, които ще бъдат загубени след ремонта.

Сградата от години не бе в добро състояние, като имаше доста изпадали части от мазилката. Въпреки това подходът можеше да бъде с повече уважение към нейния външен вид – само преди няколко години много качествен ремонт бе направен на срещуположната ъглова жилищна сграда, в която бе запазен целият външен вид и идентична тънка козирка над партерния етаж.

Сградата е построена в началото на 40-те години за общинско училище „Кирил Нектариев“. Проектът е на архитект Васил Златарев от 1939 година. Завършено е през 1941 година, за което свидетелства и мозайка с надпис на входа на сградата.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

6 коментари

  1. Драги моканино, красотата не е е в стиропора, който обезличава архитектурната красота на старите сгради, строени с много мисъл. Ама така е по–лесно, заличава се паметта на града ни. Разходете се из съседните улички и вижте какви безобразия се вършат с къщите. Няма да мирясат докато не унищожат този красив някога квартал. Аз живея там, в къща построена през 1908 г. и при ремонта й направихме вътрешна изолация с цел да не унищожаваме оригиналната й красива фасада. Малцина правят като нас. Това излезе значително по–скъпо, отколкото ако я бяхме налепили отвън с изкуствени материали.

  2. Сградата, която толкова време грози центъра, най-после ще има хубав вид. Това е чудесно. Добра новина е и за работещите в нея. Малко преекспонирате, драги. Вероятно нямате теми и си смучете от пръстите.

  3. Никой не им гледа телевизията, нито им слуша радиоточките = и не трябва да „им вървим на пръсти“ и да пазим тишина и да сме под забранителен режим в сърцето на Града. Други ТВ студия (на Радецки до Вазов) нямат Забрани и Охрани! ТВ Антени по къщя и блоци откога не сте виждали, а? А?

    Както прекрасната Училищна сграда със салон и жилище за байчото, така и Спортната Палата, така и елегантният стилен Граждански Клуб следва да се възстановят функционално на гражданството като РТВЦ се махне ЗАЕДНО С ИДИОЦКИТЕ АНТЕНИ от скалата на Сахат Тепе –ама до чисто– и да се премести към царевиците или …колодрума.

    (Търговската гимназия нямало къде да се подслони, ха!)

  4. Няма нужда КАЛИНКА (осмокурсник от НБУ) да раздава ОЦЕНКИ преди да заслужи своите си ОЦЕНКИ на поправителната сесия.

    Има си Колегия от дипломирани архитекти.

    Краставици на краставичарите тръгнал . . .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина