АктуалноГрадътКултураНовини

Нов проект за дупката до Понеделник пазара внесен за одобрение в НИНКН

Новото строителство ще е по-ниско от представеното на обществено обсъждане преди две години
Нов проект за бъдещето на археологията до Понеделник пазара е внесен в Националния институт за недвижимо културно наследство, научи „Под тепето“. След общественото обсъждане преди 2 години, когато бе представен вариант за строителство там, сега има изцяло нов проект – макар и отново да става дума за инвестиция върху археологията.
По информация на „Под тепето“ проектът е по-умерен като височина на сградите, спрямо представеното на обсъждането преди 2 години. По този начин силуетът към Джамбаз тепе ще е запазен, за разлика от доста инвазивните структури по предходния план. Известни съображения специалистите имат, относно археологията и подходите на проектантите към нея. Проектите ще бъдат разгледани в НИНКН в следващите две седмици и обсъдени на експертен съвет, след което ще има официално становище от института.
В следващите дни в „Под тепето“ ше ви представим позициите на различните институции и на проектантите. Очаквайте подробности!
 

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

8 коментари

  1. Защо не напишете името на архитекта,явно ще е някой от придворните.
    На това място не трябва нищо да се строи.Поредната глупост на общинарите,които съсипаха града за да си пълнят гушите.ДО КОГА???

  2. 1. НИЩО НЕ РАЗБРАХ ОТ СТАТИЯТА-КАКВО ЩЕ СЕ СТРОИ,ЩОМ ИМА ПРОЕКТ? ИЗОБЩО НЕ Е ЯСНО.
    2.НАПРАВЕТЕ ПАРКИНГ НА КОЛОНИ,А ОТДОЛУ АРХЕОЛОЗИИТЕ ДА СИ ЧОВЪРКАТ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР И ОБРАТНО.
    3.АКО Е СГРАДА-ДНЕС ЕДИН ЕТАЖ,СЛЕД 2-3 ГОДИНИ ОЩЕ ЕДИН ДВА И КРАЙ НА ХУБАВАТА ГЛЕДКА ОТ ТРИМОНА КЪМ ТУНЕЛА. НАЛИ ЙЗНАЕТЕ КАК СТАВА?…

  3. 1.Първо като стане дума за Архитектура – е името на архитекта. От завист или невежество КараКАЛИНКАТА не го споменава.
    2.От Архитектура самозваният самоук (ветеринар?) нищо не разбира, това от години стана ясно. Но с кудкудякане и словоизлияния не може – това изкуство е зрително. Покажи Проекта. Щом го нямаш, значи не си готов за публикация.
    3.От журналистика колкото и високо и висше да ги образоват студентите в НБУ (ако успеят да се дипломират) не може да не разбереш, че то не става с едно „абе някой ми каза, че бил дочул . . . ОЧАКВАЙТЕ!“
    4.Публикувай след като си готова да пуликуваш. КараКАЛИНКАТА ви проваля имиджа. Да мигрираме ли към . . . МАРИЦА? Пловдив-Он-ЛАЙНА?

  4. Показаната лъжлива фотография не показва незаконната идИологическа постройка (Альоши на всяко тепе!) върху скалите, която задръства обзорната площадка ЕЪЗРАЖДАНЕ за туристи и запечатва дворцовите мозайки на върха въпреки Плана под байрака за „обществено благо“ – сякаш на обезлюденото от Начо Диктатурата („културата“ подигравателно) ТриХълмие има население =паство…
    КараКАЛИНКА е получил добър бакшиш да премълчава.
    „Очаквайте“ как не – асансьор до мутро’полит’ика!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина